07 Σεπτεμβρίου 2023

Δήλωση Γιάννη Πρωτούλη για τη κατάσταση του Κηφισού

 Μια δυνατή βροχή στην Αττική, ένα αναμενόμενο φαινόμενο, ήταν αρκετή για να αναδειχθεί για άλλη μια φορά η γύμνια του «επιτελικού» κράτους που αφήνει απροστάτευτο το λαό. Δρόμοι σε πολλές γειτονιές ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, νοσοκομεία, ο σταθμός του μετρό στον Ευαγγελισμό και άλλες υποδομές πλημμύρισαν.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός πολιτικής προστασίας, που μεταξύ άλλων θα προλαμβάνει και θα αντιμετωπίζει έντονα ή ακόμη και «ακραία» φαινόμενα.

Για το πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση  που έχει διαμορφωθεί, αρκεί να δει κανείς την κατάσταση του Κηφισού, που παροχετεύει περίπου το 70% των νερών του λεκανοπεδίου. Ένα μεγάλο μέρος του κεντρικού κορμού του, κυρίως προς τις εκβολές του, εγκιβωτίστηκε για να περάσει από πάνω του η Εθνική Οδός, ενώ άλλα τμήματά του και κλάδοι έχουν μετατραπεί σε υπονόμους, οχετούς και χωματερές. Κάθε είδους απόβλητα φτάνουν στον Κηφισό, χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο, με αποτέλεσμα δυσοσμία, υποβάθμιση και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

Πολύ μεγάλος είναι ο κίνδυνος από τη συσσώρευση φερτών υλικών (μπάζα, σκουπίδια και άλλα υλικά) που έχουν γεμίσει την υπόγεια κοίτη του, αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί ο αναγκαίος έλεγχος, συντήρηση και καθαρισμός.

Την ίδια στιγμή από τον Αύγουστο έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας εικόνες που δείχνουν φαινόμενα διάβρωσης και κινδύνους για τη στατικότητα των πλευρικών τοιχίων και του οδοστρώματος. Ωστόσο από τότε και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό από κυβέρνηση και περιφέρεια.

Ο Κηφισός σε όλο του το μήκος, ύστερα από μια σειρά παρεμβάσεων που δεν μελετήθηκαν στο σύνολο τους από αρμόδιο κεντρικό φορέα, έχει επιφορτιστεί. Αυτό σημαίνει ότι η ροή του σήμερα (σε οριακές συνθήκες, αλλά όχι μόνο) δεν καλύπτεται από τις αρχικές παραδοχές. Οι νέες τάσεις που φορτίζουν τα τοιχώματα του, και οι ενδεχόμενες καθιζήσεις που επίσης τα επηρεάζουν απαιτούν να γίνει άμεσα στατικός έλεγχος και έλεγχος θεμελίωσης. Προφανώς δε μιλάμε για αυτοψία και εκτίμηση με το μάτι!!!

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι σε μια έντονη βροχόπτωση διαρκείας ο Κηφισός θα αντέξει; Τι θα γίνει αν καταρρεύσει ένα τμήμα του λόγω προβλήματος διάβρωσης και στατικότητας και φρακάρει εντελώς η υπόγεια κοίτη; Τι θα γίνει αν υπάρξει πρόβλημα στατικότητας του οδικού άξονα;

Παράλληλα και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας όπως την Δυτική και Ανατολική Αττική υπάρχουν ρέματα που έχουν να καθαριστούν εδώ και χρόνια, ζήτημα που κατήγγειλαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Όχι μόνο τα βασικά δεν έχουν γίνει για την αντιπλημμυρική προστασία αλλά έρχεται και ο κ. Χαρδαλιάς εκφραστής της ίδια πολιτική που μας έφτασε ως και μιλάει για λύσεις εντός 20 μηνών απογειώνοντας την κοροϊδία.

Τα σχέδια που παρουσιάζονται για την αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμύρας είναι μία από τα ίδια.

Οι όποιες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, δεν έγιναν ποτέ στο πλαίσιο ενός συνολικού και ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας στο υδατικό διαμέρισμα της Αττικής. Είχαν τοπικό  χαρακτήρα, μελετιούνταν και υλοποιούνταν αποσπασματικά, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μεταφέρεται το πρόβλημα, και μάλιστα οξύτερο, σε άλλες περιοχές.