23 Ιουλίου 2011

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ

Η Επιτροπή Πόλης της Δημοκρατικής Αριστεράς Πειραιά πληροφορούμενη με οδύνη τον θάνατο του Νίκου Αθανασάκου, αγωνιστή  της Αριστεράς,  εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
“Η μεγάλη σειρά ανθρώπων που ταυτίστηκαν με την Αριστερά και παράλληλα αποτέλεσαν σημεία αναφοράς
 για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά,  μίκρυνε.  Η απώλεια του Νίκου Αθανασάκου φτωχαίνει ξαφνικά την Αριστερά και τον Πειραιά. Ξαφνικά γιατί παρ’ ότι στα 87 του, παρέμενε έφηβος. Συνεχώς στις επάλξεις. Με την ίδια ζωτικότητα και αφοσίωση που έδειχνε διαρκώς εδώ και περισσότερο από 65 χρόνια. Από την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν, τις φυλακίσεις, τους διωγμούς, τις εξορίες, τις περιπέτειες της κομουνιστικής και της ανανεωτικής Αριστεράς. Ο Νίκος Αθανασάκος ήταν ταγμένος στον αγώνα για μια δικαιότερη κοινωνία, για καλύτερες συνθήκες ζωής, ιδιαίτερα για τους απλούς, καθημερινούς μαχητές της. Παιδί πολυμελούς φτωχής μανιάτικης οικογένειας ο ίδιος, συνδύαζε τον προσωπικό αγώνα για επιβίωση με τις αναζητήσεις και την προσφορά όλων των δυνάμεών του στο αίτημα της Αριστεράς για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.

Στις γραμμές της Ανανεωτικής Αριστεράς, σταθερά μετά την διάσπαση του 1968, η προσωποποίηση του ανυστερόβουλου αγωνιστή. Ενεργό στέλεχος του εργατικού κινήματος και εμβληματική φιγούρα  της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, είχε κατακτήσει εδώ και δεκαετίες τον σεβασμό φίλων και συντρόφων από όλους τους χώρους, πέρα και πάνω από τις όποιες ιδεολογικές ή πολιτικές διαφορές”.