24 Ιουλίου 2011

Απανωτά χτυπήματα για τους συνταξιούχους!!

ΠΡΙΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ να «χωνέψουν» το μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις λόγω της επιβολής της ειδικής εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ, εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες θα υποστούν και νέα περικοπή στο ύψος των αποδοχών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», οι νέες περικοπές θα φτάσουν ακόμη και στο 7-8% κατά μέσο όρο ενώ αυτή τη φορά θα αγγίξουν ακόμη και χαμηλοσυνταξιούχους.
Μέσα στις «μαύρες τρύπες» των ταμείων επικουρικής ασφάλισης θα πέσουν ακόμη και συνταξιούχοι που εισπράττουν μικρές συντάξεις της τάξεως των 100-150 ευρώ τον μήνα.
Νέο ψαλίδι έρχεται και για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Το «κούρεμα» που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο (10% για τους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα και 15% για τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ) φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό. Ετσι, εξετάζεται είτε νέα περικοπή στο ύψος του εφάπαξ είτε θέσπιση εισφοράς στους συνταξιούχους του Δημοσίου προκειμένου να κληθούν να συμβάλουν οικονομικά και αυτοί που έχουν ήδη πάρει το εφάπαξ τους.
Την όποια ευφορία προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης οι υπουργοί καλούνται να την ξεχάσουν πολύ σύντομα. Σε όλους τους τόνους, ακόμη και στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, ξεκαθαρίστηκε ότι τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα. Το υπουργείο Εργασίας καλείται να ανακοινώσει και να εφαρμόσει νέες περικοπές συντάξεων, εφαρμόζοντας τις ντιρεκτίβες του μνημονίου. Τι προβλέπει αυτό;
*Αμεση κάλυψη των όποιων ελλειμμάτων εντοπίζονται στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης.
*Διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων που χορηγούν τα εφάπαξ.
*Συρρίκνωση της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Τα δυσάρεστα «μαντάτα» θα αρχίσουν να σκάνε από αύριο (ανακοινώνεται η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα) και θα κορυφωθούν το φθινόπωρο, όταν και θα γνωστοποιηθούν νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν όχι μόνο στους νέους συνταξιούχους αλλά και στους υφιστάμενους. Αρμόδια κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνει την σκληρή πραγματικότητα που έρχεται: οι νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα προστεθούν στο «ψαλίδι» που επιβλήθηκε ήδη με το μεσοπρόθεσμο και το οποίο θα αποτυπωθεί στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου.
Στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, το μεγαλύτερο ταμείο επικουρικής ασφάλισης με περισσότερους από 550.000 συνταξιούχους, το έλλειμμα που προκύπτει από τις μελέτες προσδιορίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Ενα μέρος θα καλυφθεί από την εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ, που έχει ήδη επιβληθεί (3-10% για τις συντάξεις άνω των 300 ευρώ). Ομως, πρέπει να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 150-200 εκατ. ευρώ επιπλέον. Πώς θα γίνει αυτό; Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται δύο σενάρια:
*Περαιτέρω περικοπή των απολαβών όλων των υφιστάμενων συνταξιούχων με εξαίρεση αυτούς που παίρνουν επικουρική της τάξεως των 100-150 ευρώ. Πρακτικά, δηλαδή, θα τη γλιτώσουν περίπου 100-150 χιλιάδες ασφαλισμένοι από τους συνολικά 550.000. Οι υπόλοιποι θα υποστούν νέα περικοπή στη σύνταξή τους, η οποία μπορεί να φτάσει στο 7-8%. Ετσι, αν προστεθεί και η εισφορά ΛΑΦΚΑ, το «κούρεμα» της επικουρικής θα διαμορφωθεί έως και 18%.
*Αύξηση των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση. Σήμερα οι εισφορές διαμορφώνονται στο 6%, εκ των οποίων το 3% καταβάλλεται από τον εργαζόμενο και το υπόλοιπο 3% από τον εργοδότη. Φυσικά, αν οδηγηθούμε στο δεύτερο σενάριο που προαναφέραμε θα υπάρξει και νέα μείωση των μισθών για το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Πρόσθετη απώλεια
Αυτή θα μπορούσε να φτάσει στο 1% ή ακόμη και στο 2%. Θα είναι μια πρόσθετη απώλεια μετά την αύξηση της παρακράτησης φόρου (λόγω της μείωσης του αφορολόγητου) αλλά και της επιβολής εισφοράς για την καταπολέμηση της ανεργίας (0,5% για τον εργαζόμενο και άλλο τόσο για τον εργοδότη).
Μεγαλύτερο αναμένεται το «ψαλίδι» για τους συνταξιούχους -υφιστάμενους και νέους- του τραπεζικού κλάδου. Στο ταμείο επικουρικής ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων, το ποσοστό αναπλήρωσης προσεγγίζει σήμερα το 35% και θα περιοριστεί σε κάτω από 25%, κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθούν οι συντάξεις για τουλάχιστον 20.000 συνταξιούχους τραπεζικούς.
Το τρίτο ταμείο επικουρικής ασφάλισης στο οποίο αναμένεται να πέσει μεγάλο «ψαλίδι» είναι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Το «κούρεμα» θα φτάσει τουλάχιστον στο 10%. Θα εξαιρεθούν μόνο όσοι εισπράττουν μέρισμα χαμηλότερο των 100 ευρώ μηνιαίως.
www.enet.gr