24 Ιουλίου 2011

Η ΓΡΑΜΜΗ ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ,ΠΑΤΑΕΙ ΣΕ 2 ΒΑΡΚΕΣ


Την επιλογή των χαμηλών τόνων επέλεξε τελικώς η Ν.Δ. σε ό,τι αφορά την κριτική στη συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Πέμπτης. Παρ' ότι και διά της δήλωσης του Αντ. Σαμαρά η αξιωματική αντιπολίτευση θέλησε να πατήσει σε δύο βάρκες, η φράση που ο ίδιος χρησιμοποίησε από την αρχή ακόμη της δήλωσής του, «ούτε πανηγυρισμοί, ούτε βέβαια πανικός», καταδεικνύει
 τη στρατηγική που θα ακολουθήσει έναντι των νέων δεδομένων από δω και στο εξής.
Η μείζων αντιπολίτευση σχεδόν στο σύνολό της, πάντως, βλέπει αρκετές «γκρίζες ζώνες και σκοτεινά σημεία» στις αποφάσεις που ελήφθησαν, ενώ στελέχη περί τον Αντ. Σαμαρά χαρακτηρίζουν τουλάχιστον «ενοχλητικούς και εκτός τόπου και πραγματικότητας» τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς.
Βεβαίως υπήρξαν και οι εισηγήσεις των λεγόμενων «σκληρών» του κόμματος, που αποτυπώθηκαν μάλιστα και σε εφημερίδες που υποστηρίζουν τη Ν.Δ. Εισηγήσεις που ζητούσαν από τον Α. Σαμαρά να χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου «νέο Χαρίλαο Τρικούπη» του περίφημου «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Υπό τη διαρκή όμως εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται από τυχαία γεγονότα να προκύψουν πρόωρες εκλογές εντός του φθινοπώρου, επικράτησαν οι μετριοπαθέστεροι. Και αυτοί πάντως βλέπουν «γκρίζες ζώνες» στη διαμορφωθείσα συμφωνία, τις οποίες και προσδιορίζουν συγκεκριμένα.
Η κατ' αρχήν εκτίμησή τους είναι ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις αποτελούν «μικρή ανακούφιση για την Ελλάδα, αλλά πολύ μεγαλύτερη για την ίδια την Ευρώπη». Υιοθετούν μάλιστα την άποψη της J.Ρ. Morgan, ότι «μειώνεται μεν το κόστος δανεισμού, αυτό όμως δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι καθίσταται βιώσιμο το χρέος, όπως τουλάχιστον το παρουσιάζει η κυβέρνηση».
Οι ίδιοι συναρτούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία, λένε, μπορεί να επέλθει μόνο μέσω της ανάπτυξης. Κάτι που άλλωστε τόνισε με έμφαση στη δήλωσή του περισσότερες της μίας φοράς και ο Αντ. Σαμαράς: «Αν δεν ξεπεραστεί η βαθιά ύφεση, αν δεν μπούμε σύντομα στην ανάπτυξη, η όποια βελτίωση των όρων δανεισμού δεν θα αρκέσει», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Ανάκαμψη και ανάπτυξη ωστόσο δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, κατά τους ίδιους, τουλάχιστον όσο θα εξακολουθήσει η εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου. «Η αίσθηση ευφορίας θα κρατήσει πολύ λίγο. Το έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο πήγε χάλια, το δεύτερο μπορεί να βελτιωθεί, αλλά θα πέσει και πάλι απελπιστικά έξω» σημειώνουν, «με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε και σε νέα μέτρα τον Οκτώβριο».
Στη δε παρότρυνση Βενιζέλου, που ζήτησε το μεσημέρι της Παρασκευής συναίνεση κυρίως από τη Ν.Δ., το κατ' αρχήν σκωπτικό σχόλιο της Συγγρού είναι ότι «μια ώρα αργότερα μας επετέθη ο πρωθυπουργός». Επί της ουσίας όμως δηλώνουν ότι «δεν μπορούν πρώτα απ' όλα να συναινέσουν στη συμμετοχή των ιδιωτών», την οποία χαρακτηρίζουν «πάρτι των κερδοσκόπων». Κατά τούτο δεν αποκλείουν τις επόμενες μέρες οι διεθνείς οίκοι να κηρύξουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ενώ ισχυρίζονται ότι η εξαίρεση όλων των άλλων χωρών από την απόφαση έγινε προκειμένου να εμποδιστεί η μεταδοτικότητα της κρίσης και αλλού.
Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνουν και για το θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων. Ο Αντ. Σαμαράς φρόντισε να υπενθυμίσει και στη δήλωσή του ότι «έως προχθές κάτι τέτοιο δεν ήταν αποδεκτό ούτε από τον Γ. Παπανδρέου». Τελικώς πάντως και ανεξαρτήτως λεγομένων ο μέγας φόβος στη Ν.Δ., ιδιαίτερα τώρα που οι δημοσκοπήσεις της δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα, είναι ένας: η χώρα να πάει σε εκλογές υπό συνθήκες χρεοκοπίας και να κυριαρχήσει ο φόβος ως κακός σύμβουλος των ψηφοφόρων...
ΑΠΟ:www.enet.gr