14 Μαρτίου 2024

Χάρης Δούκας στο ΔΣ της ΚΕΔΕ: Λύσεις τώρα σε 8 φλέγοντα προβλήματα

 Τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, έθεσε στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου, ο δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής της παράταξης ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ, Χάρης Δούκας.

" Είναι σημαντική η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Το σύνολο των θεμάτων  που απασχολούν τους δήμους, και έθεσε ο πρόεδρος με το υπόμνημά του, μας βρίσκουν όλους σύμφωνους, άλλωστε αποτελούν πάγια αιτήματα της ΚΕΔΕ και είναι σε γνώση του υπουργο", τόνισε ο Χάρης Δούκας .


" Σήμερα είμαστε εδώ για να θέσουμε τις προτεραιότητες, να έχουμε τις πρώτες απαντήσεις, αλλά και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα".


Τα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης:


1.    Να αποκατασταθεί η πλήρης εφαρμογή του νόμου 3852 με την απόδοση στους δήμους όλων των θεσμοθετημένων ΚΑΠ. Να πάψουν δηλαδή να ισχύουν οι μνημονιακοί περιορισμοί. Από αναλυτική μελέτη των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης προκύπτει ότι από τα 7,5 δισ. που θα έπρεπε να εισπράξουν φέτος οι δήμοι,  θα πάρουν μόλις 1,5 δισ. Ζητάμε τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ.


2.    Να  ενσωματωθεί στους ΚΑΠ το πρόσθετο κόστος που έχει προκύψει από τις αυξήσεις των μισθών και επιδομάτων των εργαζομένων στους δήμους. Η αύξηση των κεντρικών αυτοτελών πόρων, τα 140 εκατομμύρια ευρώ, δεν καλύπτει καν το αυξημένο κόστος μισθοδοσίας των εργαζομένων που είναι 170 εκατομμύρια ευρώ. 


3.    Να επιστραφούν οι παρακρατηθέντες πόροι από τους ΚΑΠ για το τέλος ταφής απορριμμάτων και να αναθεωρηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο επιβολής του τέλους. Ζητάμε την κατάργηση και τον επαναπροσδιορισμό του,   όχι σε τιμωρητική λογική, αλλά σε ένα πλαίσιο που θα στηρίζει και θα προωθεί την ανακύκλωση των απορριμμάτων. 


4.     Να ξεπαγώσουν οι προσλήψεις στους δήμους. Τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει οι δήμοι το 40% του ανθρώπινου δυναμικού τους, με αποτέλεσμα όλα να γίνονται με εργολαβίες, με σπατάλη πόρων.


5.    Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να καταργηθεί η διάταξη Βορίδη, βάση της οποίας  κινδυνεύουμε όλοι μας, όταν προσπαθούμε υπερασπιστούμε τους εργαζόμενους μας.


6.    Να παραταθεί η προθεσμία για την πιστοποίηση των παιδικών σταθμών, καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωσή τους μέχρι τέλη Μαρτίου. 


7.    Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα σχολεία, θύμα της τακτικής, μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς την μεταφορά πόρων.  Από την εμπειρία μου στον δήμο της Αθήνας, η κατάσταση είναι δραματική. Πάνω από 400 σχολεία είναι σε πολύ κακή κατάσταση, κάποια χρονολογούνται από το 1930. Δεν έχει γίνει κανένα νέο σχολείο εδώ και 14 χρόνια. Ψηφίστηκε η διετής προσχολική εκπαίδευση και τα παιδιά είναι σε κοντέινερ. Χρειάζεται να μεταφερθούν άμεσα στους δήμους όλοι οι αναγκαίοι πόροι.


8.    Να μην κατατεθεί καμία νομοθετική ρύθμιση για τα Κέντρα Πρόληψης, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με την ΚΕΔΕ. Οι διατάξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οδηγούν ουσιαστικά στην απαξίωση και τελικά στο κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης.