Ως κύριο πρόβλημα, ο ΣτΠ θέτει την υποστελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης, όπως αυτές λειτούργησαν στο πλαίσιο εφαρμογής του «Καλλικράτη». Παράλληλα, ο ΣτΠ επισημαίνει ότι «το μοντέλο της διοικητικής υποστήριξης των δήμων που στερούνται υπηρεσιών δόμησης, δεν λειτούργησε αποτελεσματικά, λόγω της οριακής στελέχωσης των μητροπολιτικών δήμων που κλήθηκαν να τις υποστηρίξουν, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ακραία προβλήματα κακοδιοίκησης, συνιστώντας παραβίαση των αρχών της Νομιμότητας και της Χρηστής Διοίκησης».
Για την δε νομοθετική ρύθμιση με την σύσταση Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος του 2017, με την οποία θεσπίστηκε η δημιουργία νέων υπηρεσιών δόμησης, ο ΣτΠ επισήμανε ότι ούτε αυτή λειτούργησε, καθότι δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα της υποστελέχωσης. «Εκκρεμεί η εφαρμογή των διατάξεων, σύμφωνα µε τις οποίες η αρμοδιότητα ελέγχου των κατασκευών και διενέργειας σχετικών αυτοψιών ανήκει στους ελεγκτές δόμησης», υπογραμμίζει ο ΣτΠ τονίζοντας ότι «η συγκεκριμένη διαδικασία συναρτάται με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις και προβλήματα κατά τη διεκπεραίωσή της».
Παράλληλα, ο ΣτΠ επισημαίνει ότι «η σύσταση Αναπτυξιακών Οργανισμών και Δικτύων Δήμων για την υποβοήθηση των Δήμων στην άσκηση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών δόμησης με προγραμματική σύμβαση κατά τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4412/2016, έστω και περιορισμένη, δεν υπήρξε επιτυχής». «Η υποστελέχωση παρατηρείται και αναφέρεται ως πρόβλημα από μεγάλο αριθμό Υπηρεσιών Δόμησης», υπογραμμίζει ο ΣτΠ και προσθέτει: «Το συγκεκριμένο ζήτημα αναδεικνύεται ως αφετηρία ενός σημαντικού αριθμού παρεπόμενων προβλημάτων που επηρεάζουν δυσμενώς ολόκληρη τη σχετική διοικητική διαδικασία».
«Από το ευρύτερο πλέγμα προβλημάτων που εμφανίζονται κατά τη λειτουργία και από τον τρόπο λειτουργίας των ΥΔΟΜ, αναδεικνύονται κυρίως η ύπαρξη μεγάλου ή πολύ μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων, εκκρεμοτήτων και σοβαρών καθυστερήσεων, που δημιουργεί καταστάσεις τριβής και σύγκρουσης με τους εξυπηρετούμενους πολίτες, οι οποίοι -με βάση την ενημέρωση που μας έχει παρασχεθεί από τις ΥΔΟΜ- συχνά αντιλαμβάνονται την «αντικειμενική αδυναμία έγκαιρης ενέργειας ως εκ του πονηρού ενεργούμενη», ενώ οι υπάλληλοι καθίστανται ‘εύκολοι στόχοι φραστικών επιθέσεων και υποτιμητικών χαρακτηρισμών’», καταγράφει ο ΣτΠ.
Η παρέμβαση της ΠΟ – ΕΜΔΥΔΑΣ
«Η επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη για τις Υπηρεσίες Δόμησης προς τα συναρμόδια Υπουργεία, επιβεβαιώνει τις διεκδικήσεις μας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτέρων Σχολών (ΠΟ – ΕΜΔΥΔΑΣ) στηλιτεύοντας την γραφειοκρατική απάντηση, που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών δια ανώτερου κρατικού λειτουργού και όχι υπουργικού στελέχους για να διαβεβαιώσει ότι το υπουργείο Εσωτερικών «παρακολουθεί το ζήτημα των καθυστερήσεων στην διεκπεραίωση των πολεοδομικών υποθέσεων».
«Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε το Υπουργείο Εσωτερικών, ούτε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τις νέες τους πολιτικές ηγεσίες έχει δεχθεί την ΠΟ – ΕΜΔΥΔΑΣ, παρά τα συνεχή μας έγγραφα», καταγγέλλει η Ομοσπονδία. «Η δε στελέχωση μέσω ΑΣΕΠ, καρκινοβατεί μεταξύ καθυστερήσεων και απροθυμίας προσέλευσης συναδέλφων λόγω εξευτελιστικών αποδοχών. Για το λόγο αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας», υπογραμμίζει η ΠΟ – ΕΜΔΥΔΑΣ.