03 Ιανουαρίου 2024

Εντείνεται το παρασκήνιο για την προεδρία της ΚΕΔΕ!

 Ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ; Πόσοι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι; Τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν προς τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης εκλέξουν το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Οι σίγουροι 2 υποψήφιοι για την προεδρία του κορυφαίου θεσμικού, συλλογικού οργάνου εκπροσώπησης της αυτοδιοίκησης είναι ο νυν πρόεδρος και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Ο μεν πρώτος με περίσσια αυτοδιοικητική εμπειρία εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε δήμο με κεντροαριστερό μάλιστα προσανατολισμό με ποσοστό πέριξ του 80% και για 6η(!) συνεχόμενη φορά, ο δε δεύτερος μπορεί να ηττήθηκε με διαφορά από τον Κώστα Μπακογιάννη στο πρώτο γύρο των εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου αλλά το σύστημα εκλογής τον ευνόησε στον δεύτερο γύρο και εκλέχθηκε Δήμαρχος Αθηναίων.

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου μετά την υπουργοποίηση του Δημήτρη Παπαστεργίου και στις εκλογές του ΔΣ της ΚΕΔΕ αναδείχθηκε ως νέος πρόεδρος της. Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος ψηφίστηκε από όλα τα μέλη του ΔΣ γεγονός που φανερώνει ότι οι αυτοδιοικητικοί λειτουργούν με κριτήρια επιπλέον των κομματικών. Ο Πρόεδρος Κυρίζογλου έλαβε επίσης ψήφο εμπιστοσύνης επίσημα από την Νέα Δημοκρατία για τις προσεχείς εκλογές της ΚΕΔΕ.

Από την άλλη μεριά η υποψηφιότητα Χάρη Δούκα, ενός νεοεκλεγόμενου δημάρχου που θα δοκιμαστεί στα επόμενα 5 χρόνια στο γεμάτο προκλήσεων πεδίο του δήμου Αθηναίων. Ένας νέος αυτοδιοικητικός, θα κληθεί να διοικήσει τον μεγαλύτερο σε πληθυσμό δήμο της χώρας όπου έμπειρα στελέχη της αυτοδιοίκησης λένε πως ένα 24ωρο καθημερινά και δεν αρκεί για τις απαιτήσεις του δήμου. Η υποψηφιότητα του για την προεδρεία της ΚΕΔΕ και σε περίπτωση εκλογής του, αναμφίβολα θα του δημιουργήσει ειδικό φόρτο εργασίας και πίεσης καθώς πέραν του Δήμου Αθηναίων θα κληθεί να υπηρετεί τα συμφέροντα και άλλων 331 δήμων της χώρας.

Διαφορετική προσέγγιση

Ήδη Λάζαρος Κυρίζογλου και Χάρης Δούκας έδωσαν το στίγμα των προθέσεων τους. Όταν ο Χάρης Δούκας δηλώνει «Όσοι στέκονται με αντιλήψεις υποταγής δίπλα στην κεντρική, συγκεντρωτική εξουσία, δεν θέλουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις αλλαγές που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στο έργο μας. Αυτές επιτάσσουν ένα νέο, δυνατό αυτοδιοικητικό κίνημα, απαλλαγμένο από κομματικές μονομέρειες, που θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα απόψεων και θα σπάει στεγανά» σημαίνει πιθανότατα πρόθεση σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία με όποια αποτελέσματα μπορεί να έχει αυτό σε τοπικό επίπεδο.

Στην αντίπερα όχθη ο Λάζαρος Κυρίζογλου δηλώνει «Όσοι έχουμε υπηρετήσει τα προηγούμενα χρόνια από θέσεις ευθύνης την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, γνωρίζουμε καλά πως η μεγάλη δύναμη του θεσμού μας,  είναι η ενότητά μας. Είναι η κοινή μας αντίληψη πως υπηρετούμε τις ανάγκες των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, κι όχι την αγωνιώδη προσπάθεια προσωπικής ανέλιξης κάποιων προσώπων,  ή  την πολιτική επιβίωση κομμάτων, που μοναδικό στόχο έχουν να καταμετρήσουν πρόσκαιρα, την όποια τους επιρροή.