25 Ιανουαρίου 2024

Υπέρ συμβασιούχων ο δήμαρχος Αθηναίων

Πέντε σημεία υπέρ των συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων, δύο αιχμές προς την κυβέρνηση αλλά και μια προειδοποίηση προς… πάσα κατεύθυνση περιλαμβάνονται στο ψήφισμα και στην εισήγηση που καταθέτει η δημοτική αρχή του Χάρη Δούκα στο  δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμος προειδοποιεί κάθε αρμόδιο ότι εάν δεν παραμείνει στην εργασία το προσωπικό που προσλήφθηκε σε μια κρίσιμη και εξαιρετικά δύσκολη περίοδο (πανδημία) και τώρα έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία, απειλείται η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, το ψήφισμα προωθείται σε μια κρίσιμη περίοδο όπου πλήθος εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους στις δικαστικές αίθουσες, έχοντας καταθέσει αγωγές ή ζητώντας προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα. Η κατάθεση ψηφίσματος είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον δήμαρχο Αθηναίων στην προ δεκαημέρου συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Δούκας είχε θέσει ως στόχο την ομοφωνία και είχε τονίσει ότι, στις συγκεκριμένες υποθέσεις, ως Δήμος Αθηναίων «πρέπει να έχουμε μια σαφή θέση».

Το ψήφισμα αφορά όλες τις κατηγορίες συμβασιούχων (Covid, ΔΥΠΑ, «3Κ» κ.ά.). Σύμφωνα με την εισήγηση –που θα γίνει στην αυριανή συνεδρίαση από τον γενικό γραμματέα του δήμου, Β. Μπόκο– έρχεται, πρώτον, να επιβεβαιώσει παλαιότερο (Φεβρουάριος 2022) ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου υπέρ της παραμονής των συμβασιούχων στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και, δεύτερον, να δηλώσει «τη στήριξη και αλληλεγγύη» του δημοτικού συμβουλίου «στον δίκαιο και εύλογο αγώνα των εργαζομένων, για όσο διάστημα δεν διαφαίνεται στον ορίζονται οριστική και μόνιμη λύση στο χρόνιο πρόβλημα όλων των συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οπότε ως μόνη λύση απομένει η προσφυγή στη Δικαιοσύνη».

Μάλιστα το ψήφισμα χαρακτηρίζει «δικαιοπολιτικά και κοινωνικά άδικο» να στελεχώνονται οι δημοτικές υπηρεσίες από εργαζομένους δύο ταχυτήτων (ορισμένου και αορίστου χρόνου).

Τρίτον: να αναγνωρίσει ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν «μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα ανάγκες», ασκώντας μάλιστα τα καθήκοντά τους «με ζήλο, εργατικότητα και αυταπάρνηση, έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία».

Τέταρτον: να προειδοποιήσει ότι τυχόν απομάκρυνση των εργαζομένων «θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία» του Δήμου Αθηναίων.

Πέμπτον: να εκφράσει την αντίθεση του δημοτικού συμβουλίου στη «διάταξη Βορίδη» που υποχρεώνει τους ΟΤΑ (δήμους και περιφέρειες) να ασκούν ένδικα μέσα κατά πρωτόδικων, ευνοϊκών για τους εργαζομένους, αποφάσεων. Μάλιστα, χαρακτηρίζει την υποχρεωτικότητα αυτή «ανεπίτρεπτο περιορισμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει κυρωθεί νομοθετικά».

Η παραπάνω αναφορά αποτελεί ένα από τα δύο βέλη που εκτοξεύονται προς την κυβέρνηση. Η εισήγηση που προηγείται του ψηφίσματος παρατηρεί ότι δεν διαφαίνεται από πλευράς κυβέρνησης η κατάργηση της «διάταξης Βορίδη», κατά της οποίας είναι γνωστό ότι έχουν ταχθεί πλήθος δημάρχων. Υπέρ της κατάργησης της ακραίας –αν μη τι άλλο– αυτής διάταξης 

 Εφημερίδα των Συντακτών