29 Ιανουαρίου 2024

Υφαρπαγή Δημοτικών πόρων η παρακράτηση του 20%!

 Χέρι στο τέλος διαμονής των παρεπιδημούντων βάζει η κυβέρνηση ζημιώνοντας περαιτέρω τα οικονομικά των Δήμων, που παρά την μικρή αύξηση στην πρώτη δόση της τακτικής επιχορήγησης, αυτή απέχει παρασάγγας από την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων από τον «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010).

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως φαίνεται να βελτιώνει, αλλά όχι να διορθώνει την αρχική σύλληψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την παρακράτηση μέρους του τέλους διαμονής των παρεπιδημούντων υπέρ του κράτους. Ενώ, λοιπόν, με το Νόμο 339/1976 το τέλος διαμονής των παρεπιδημούντων αποδιδόταν πλήρως στους Δήμους και τις κοινότητες, με ρύθμιση, που ήρθε στα τέλη του 2023 προβλέπεται η παρακράτηση μέρους του υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού.

Στην ρύθμιση για την παρακράτηση του 20% του τέλους διαμονής των παρεπιδημούντων υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού, που εκδόθηκε την 22α Δεκεμβρίου 2023 και φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου οριζόταν ότι «τα έσοδα των τελών αποδίδονται στους δήμους, εντός μηνός από το τέλος του μήνα της είσπραξής τους, με τη διαδικασία της απόδοσης των λοιπών εσόδων που εισπράττονται υπέρ τρίτων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Από το ποσό που εισπράττεται υπέρ των ανωτέρω παρακρατείται ως δαπάνη βεβαίωσης και είσπραξης ποσοστό 20%, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής η ειδικής διάταξης και αποδίδεται στον ΑΛΕ 1440103001 του κρατικού προϋπολογισμού».

Το ζήτημα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τους αυτοδιοικητικούς να καταγγέλλουν την ρύθμιση ως «καταχρηστική», η οποία «πλήττει τα έσοδα των Δήμων», αφού «χωρίς ίχνος ανταποδοτικότητας υπηρεσιών από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αυτή σφετερίζεται μέρος των εσόδων που ανήκουν στους Δήμους και στις υπηρεσίες που αυτοί προσφέρουν». Η ΚΕΔΕ καλεί, μάλιστα, «το υπουργείο Οικονομικών να προβεί άμεσα σε τροποποίηση της επαχθούς αυτής διάταξης που επιβαρύνει περαιτέρω τα ήδη ισχνά οικονομικά τον δήμο».

Στην τελευταία ρύθμιση, που εντάχθηκε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, ορίζεται ότι η παρακράτηση του τέλους διαμονής των παρεπιδημούντων δεν θα είναι 20% αλλά 5% υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού. Η ισχύς της ρύθμισης είναι από την 22α Δεκεμβρίου 2023.

https://www.ilektrav.gr/