07 Δεκεμβρίου 2023

Κυρίζογλου: Αυτή είναι η πρόταση της ΚΕΔΕ για την αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση

Την πρόταση της ΚΕΔΕ για ένα «Πολυδιάστατο Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση», παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου κατά την ομιλία του στην ενημερωτική διημερίδα  στα Γιάννενα με τη συμμετοχή των νεοεκλεγμένων δημάρχων Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

Το πρόγραμμα θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Θα αποτελείται από νομοθετικές ρυθμίσεις, προγράμματα και μέτρα πολιτικής
Θα υπηρετεί τους εξής βασικούς στρατηγικούς στόχους – πυλώνες:
την ισόρροπη ανάπτυξη και ενίσχυση μικρών δήμων,
την οικονομική αυτοτέλεια και την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων,
την διοικητική αυτοτέλεια και την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων,
την προστασία του περιβάλλοντος
την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης
τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων

Το Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης θα έχει σπονδυλωτό χαρακτήρα, και θα χρειαστεί τον διυπουργικό συντονισμό από την προεδρία της Κυβέρνησης.

Προτείνεται να έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα (2024-2028)

Να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους με αύξηση των ΚΑΠ τουλάχιστον κατά 30% στην τετραετία 2024–2027, από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021–2025, το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί στο 30% στην περίοδο 2024–2027, από την επέκταση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» κυρίως για τη χρηματοδότηση έργων πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ήτοι το ΕΣΠΑ 2021-2027, την ΚΑΠ 2023–2027, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι πόροι στους οποίους μπορεί να υπολογίζουν οι Δήμοι εκτιμάται ότι είναι περίπου 3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 17% των πόρων του.

Συμπερασματικά, τόνισε ο κ. Κυρίζογλου, το «Πολυδιάστατο Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση», ακριβώς επειδή είναι πολυδιάστατο δεν αποτελείται μόνον από ένα νομοσχέδιο. Περιέχει νομοθετικές ρυθμίσεις, προγράμματα και μέτρα πολιτικής, έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα (2024–2027) και διασφαλισμένους πόρους.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η αποκέντρωση πολιτικής και διοικητικής εξουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει μόνο με τους ακόλουθους τρόπους:

Κατάργηση της υποχρέωσης έγκρισης από υπερκείμενο διοικητικό επίπεδο (Κεντρική ή Αποκεντρωμένη Διοίκηση) αποφάσεων που λαμβάνονται σε υποκείμενο επίπεδο (περιφέρεια ή δήμο), ώστε ο έλεγχος σκοπιμότητας να υποκατασταθεί από έλεγχο νομιμότητας.
Αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων όταν ασκούνται “συντρέχουσες” αρμοδιότητες, δηλαδή όταν ασκούν τυπικά και πρακτικά την ίδια αρμοδιότητα ταυτόχρονα δύο διοικητικά επίπεδα (υπουργείο ή αποκεντρωμένη διοίκηση, οι περιφέρειες, οι δήμοι).
Αλλαγή της διοικητικής υπαγωγής υπαρχουσών συγκροτημένων δομών, ήδη χωροθετημένων σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.