13 Δεκεμβρίου 2023

Απίστευτες παρασκηνιακές μάχες για την προεδρία της ΚΕΔΕ

 

Νέες εσωκομματικές «τρικυμίες» καλείται να προσπεράσει το κυβερνών κόμμα της Ν.Δ. στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εκλογές για τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ, που προγραμματίζονται για την ερχόμενη άνοιξη, αποκαλύπτουν νέες ρωγμές στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, που συνοδεύονται από έντονο παρασκήνιο, κομματικές ανακοινώσεις επιβολής πειθαρχίας, έως και… άκομψες διαρροές.

Είναι δεδομένο ότι μετά τις ήττες-κόλαφο στον προ διμήνου δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, η συντηρητική παράταξη θέλει να αξιοποιήσει την εκλογική αναμέτρηση της ΚΕΔΕ ως μια ευκαιρία να εμφανιστεί κυρίαρχη στον αυτοδιοικητικό θεσμό. Την ίδια στιγμή, στις τάξεις των προοδευτικών δυνάμεων τονίζεται η ανάγκη ενότητας, η κατάσταση όμως είναι προς το παρόν ρευστή.

Η Ν.Δ. έχει ανακοινώσει τη στήριξή της στην υποψηφιότητα του -νυν προέδρου- δημάρχου
Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λ. Κυρίζογλου, για την προεδρία της ΚΕΔΕ. Η ανακοίνωση είχε προφανή στόχο να μπλοκάρει την υποψηφιότητα του δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλου, επίσης μέλους της προσκείμενης στο κυβερνών κόμμα αυτοδιοικητικής παράταξης, καθώς και να επιβάλει κομματική πειθαρχία στους νεοδημοκράτες αυτοδιοικητικούς.

Οι κ. Κυρίζογλου και Κωνσταντέλλος συναντήθηκαν την Κυριακή με τον διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου, Γ. Μπρατάκο, και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιο, για τις εκλογές της ΚΕΔΕ. Συμφωνία, ωστόσο, δεν επήλθε. Παρότι δημοσιεύματα ήθελαν τον κ. Κωνσταντέλλο να αποσύρει την υποψηφιότητά του και μάλιστα να υπογράφει και σχετικό κείμενο-δέσμευση, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης διέψευσε κατηγορηματικά τα παραπάνω και μάλιστα σε δηλώσεις του σε τοπική ιστοσελίδα (amarysianotia.gr) άσκησε κριτική στον «κομματικό διορισμό» του κ. Κυρίζογλου.

«Δεν έχουμε συμφωνήσει σε τίποτα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα», ξεκαθάρισαν από το περιβάλλον του κ. Κωνσταντέλλου στην «Εφ.Συν.», προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση για την υποψηφιότητά του θα ληφθεί συλλογικά με τη «μεγάλη ομάδα αυτοδιοικητικών» που συσπειρώνεται στο πρόσωπό του, οι οποίοι προέρχονται από πολιτικούς χώρους «και πέρα από τη Ν.Δ.».

Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. θα επιχειρήσει ρεβανσιστικά να απαξιώσει μια υποψηφιότητα Κωνσταντέλλου, ακόμη και εάν ο ίδιος συμμετέχει στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο ως υποψήφιο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Από την άλλη, ουδέτεροι παρατηρητές εκτιμούν ότι εάν ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης επιμείνει στην υποψηφιότητά του με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και κερδίσει έδρες στο νέο διοικητικό συμβούλιο, «αυτό θα σημάνει πολιτικό ρήγμα στη Ν.Δ., με πιθανές αντανακλάσεις και πέραν της Αυτοδιοίκησης».

Στο μεταξύ, με δήλωσή του  (in.gr) ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Χ. Δούκας, αποκάλυψε ότι «διερευνώ το ενδεχόμενο να είμαι υποψήφιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δούκας ως δήμαρχος Αθηναίων θα έχει ex officio θέση στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Οι πρώτες αντιδράσεις που συγκέντρωσε η «Εφ.Συν.» από αυτοδιοικητικούς που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ ήταν θετικές στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας του κ. Δούκα. Κάποιοιεκτίμησαν ότι η δήλωση του κ. Δούκα πριν από τη χθεσινή ημερίδα του ΠΑΣΟΚ και του Ινστιτούτου «In Social» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δείχνει ότι «όλα κλείδωσαν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στην κατεύθυνση των ευρύτερων δυνατών συνεργασιών απέναντι σε Δεξιά-Ακροδεξιά, όπως ακριβώς κινήθηκε και στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» έμπειροι αυτοδιοικητικοί του κόμματος. Τέτοιου είδους συνεργασίες θα επιδιωχθούν και στις εκλογές των 13 Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ), οι οποίες θα προηγηθούν των εκλογών της ΚΕΔΕ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τέτοιες συνεργασίες μπορούν να στεφθούν με επιτυχία σε πλήθος ΠΕΔ, ειδικά όπου η Ν.Δ. έχει χάσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μεγάλες πόλεις-«πρωτεύουσες» περιφερειών. Προσθέτουν δε ότι και για την ΚΕΔΕ υπάρχουν συνθήκες για μια συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, «όχι όμως με όρους ηγεμονίας», όπως αναφέρουν με προφανή αποδέκτη το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, ο κ. Δούκας –ο οποίος, υπενθυμίζεται, κέρδισε τον Δήμο Αθηναίων και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο- μιλώντας στη χθεσινή ημερίδα παρατήρησε ότι οι εκλογές στην ΚΕΔΕ αποτελούν «μια χρυσή ευκαιρία να παρουσιάσουμε μια άλλη πρόταση, μια πρόταση ευρείας αποδοχής, ανεξάρτητη, αυτοδιοικητική». «Εχουμε χρέος να δημιουργήσουμε ένα αυτοδιοικητικό κίνημα το οποίο θα σπάσει τα στεγανά, θα σπάσει αυτόν τον γυάλινο τοίχο και θα δημιουργήσει νικηφόρες συνθήκες», πρόσθεσε. Μάλιστα, δεν άφησε ασχολίαστη την ανακοίνωση της Ν.Δ. για «τον κομματικό υποψήφιό της» στην ΚΕΔΕ.


efsyn.gr