12 Δεκεμβρίου 2023

Ετοιμάζει ψηφοδέλτιο για την ΚΕΔΕ το ΠΑΣΟΚ !

 Ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ αφήνει ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ετοιμάζει με τους συνεργάτες του ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Σε δηλώσεις του στο in.gr ο κ. Δούκας ανέφερε ότι «είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη και σύντομα θα έχουμε καταλήξει σε οριστική απόφαση. Διερευνώ το ενδεχόμενο να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, στις επόμενες εκλογές».

Την ίδια ώρα ένα αυτοδιοικητικό «πράσινο» κίνημα, στην αφετηρία της νέας πενταετούς θητείας των Περιφερειαρχών και Δημάρχων, επιχειρεί να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας τη θετική «στιγμή» με την εκλογή του Χάρη Δούκα στην Αθήνα, του Στέλιου Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη και άλλων κεντροαριστερών στελεχών σε άλλες πόλεις της χώρας. Έτσι, το «πράσινο φως» για την κάθοδο ενιαίου ψηφοδελτίου για την εκλογή νέου προέδρου στην ΚΕΔΕ απέναντι στον «γαλάζιο» υποψήφιο άναψε με την ομιλία του και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης στην ημερίδα που διοργάνωσε το ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία, In Social, υπό το Νίκο Χριστοδουλάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης στάθηκε αρχικά στη διαφορετική προσέγγιση της κεντροαριστεράς σχετικά με το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Θέλουμε μια αυτοδιοίκηση ισχυρή, ανεξάρτητη, που δεν θα λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του εκάστοτε Μεγάρου Μαξίμου αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους θα αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Το ΠΑΣΟΚ, παραδοσιακά υπηρέτησε αυτό τον στόχο με τις μεταρρυθμίσεις του Καποδίστρια και του Καλλικράτη φέρνοντας στην πράξη την αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη», είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κάνοντας σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό:

«Στις εκλογές του Οκτωβρίου είδαμε την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ποδηγετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούσε δημόσια ως προαπαιτούμενο την πολιτική συγγένεια περιφερειαρχών και δημάρχων με τη Νέα Δημοκρατία για να εξασφαλίζεται, όπως έλεγε κυνικά, ο καλύτερος συντονισμός κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης. Ξέχασε όμως ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα αυτή η συνεργασία δεν εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια. Είναι υποχρέωσή του. Οι πολίτες αποδοκίμασαν στην κάλπη αυτή την αλαζονική και βαθιά παλαιοκομματική νοοτροπία, δίνοντας σε πολλές περιπτώσεις πρόκριμα σε αυτοδιοικητικά σχήματα που απαντούσαν στις σύγχρονες απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών, για πόλεις και περιφέρειες ανθρώπινες, ανθεκτικές και βιώσιμες».