27 Νοεμβρίου 2023

Nτου στα λεφτά του Πράσινου Ταμείου υπέρ ΤΑΙΠΕΔ βάζει η κυβέρνηση

 Χέρι στα λεφτά του Πράσινου Ταμείου «χωρίς παροχή εγγυήσεων» βάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να υλοποιήσει «στρατηγικού» χαρακτήρα επενδύσεων μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Πρόκειται για μια νέα διάταξη που έρχεται στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ψηφίστηκε την 23/11/2023 , η οποία όμως αποτελεί συνέχεια της διάταξης του 2021, όπου το ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε ως ο φορέας ωρίμανσης των έργων για τις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις.

Έτσι, λοιπόν, το Πράσινο Ταμείο το οποίο αυτή τη στιγμή διαθέτει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ «θα καταβάλλει προκαταβολή χωρίς την παροχή εγγυήσεων» για έργα του υπουργείου Περιβάλλοντος όπου αναθέτουσα αρχή έχει οριστεί το ΤΑΙΠΕΔ στην περίπτωση συβάσεων του Αναπτυξιακού Προγράμματος Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας ή το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) ή άλλος φορέας της Γενικής Κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που υπάγονται σε αυτή, «κατόπιν σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ αυτού και της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Στην νέα διάταξη αναφέρεται, επίσης, ότι «η προκαταβολή και οι λοιπές καταβολές από το Πράσινο Ταμείο προς την αναθέτουσα αρχή δεν συνδέονται υποχρεωτικά µε στάδια εκτέλεσης του έργου ή παραλαβής της υπηρεσίας».

Ενώ ειδικά για το ΤΑΙΠΕΔ που έχει οριστεί ως αναθέτουσα αρχή, το Ταμείο θα μπορεί με χρήματα του Πράσινου Ταμείου να προχωρά στην «ωρίμανση των συμβάσεων» του Αναπτυξιακού Προγράμματος Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, τη διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών για την ανάθεση αυτών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων που ανατίθενται στο πλαίσιο των διαδικασιών αυτών.

Κατά τη διενέργεια των εν λόγω διαγωνιστικών διαδικασιών, το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως διενεργούσα τον διαγωνισμό Αρχή για λογαριασμό του δικαιούχου του Αναπτυξιακού Προγράμματος. Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ εκτελεί όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την ομαλή εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας και προβαίνει στην κατακύρωση της σύμβασης, καθώς και σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες μέχρι την πλήρωση των τυχόν προβλεπομένων αιρέσεων. Η σύμβαση υπογράφεται από τον δικαιούχο του Αναπτυξιακού Προγράμματος, ο οποίος αποτελεί και την Αναθέτουσα Αρχή. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΑΙΠΕΔ ενεργοποιεί την Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, η οποία εκτελεί τα καθήκοντά της  ως «διακριτής λογιστικής μονάδας».

Κοινώς δεν θα υπάρχει καμία λογοδοσία για τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου, που θα τα διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ ως εγγύηση για την οιονεί υλοποίηση έργων.