23 Νοεμβρίου 2023

Το παζλ της ΚΕΔΕ!

 Με τη μάχη για την αυτοδιοίκηση να έχει ολοκληρωθεί, τα επιτελεία των δημάρχων ετοιΜια άλλη προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει στον απόηχο των αυτοδιοικητικών. Και εννοώ για την αναμέτρηση που θα γίνει λίαν προσεχώς και αφορά την ΚΕΔΕ. Μάλιστα, για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Κατά τον Φεβρουάριο θα γίνουν οι αρχαιρεσίες και ήδη σε κάποιους δήμους που οι τοπικοί άρχοντες επανεκλέχθηκαν με μεγάλη άνεση τα επιτελεία τους έχουν στρωθεί ήδη στη δουλειά.

Πού εστιάζεται τώρα το ενδιαφέρον; Μα η ήττα του Κώστα Μπακογιάννη από τον Χάρη Δούκα φέρνει στη ΝΔ προβληματισμό καθώς θα πρέπει να βρει έναν υποψήφιο που να συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις της, διότι σε αντίθεση περίπτωση κινδυνεύει να σκορπίσουν οι δήμαρχοί της και να χάσει την Ένωση. Με δεδομένη επίσης και την ήττα Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πιο περιφερειακά.

Αν θυμάστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει τη στήριξη στον Μπακογιάννη, αλλά οι Αθηναίοι του χάλασαν τα σχέδια. Έτσι, βάζοντας κάτω μολύβι και χαρτί στην Πειραιώς έχουν και λένε ότι ως πρώτη επιλογή φαίνεται μάλλον να είναι ο νυν πρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου, που διαδέχθηκε τον Δημήτρη Παπαστεργίου.

Έλα όμως που ερείσματα στους γαλάζιους δημάρχους έχει και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήμαρχος των 3Β (Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη). Ο Κωνσταντέλλος εμφανίζει να έχει ισχυρά ερείσματα όχι μόνο στους δημάρχους που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία αλλά και ευρύτερα στους εκλεγμένους χωρίς κομματικό χρίσμα και συγκεντρώνει έτσι ισχυρές πιθανότητες να είναι ευρύτερα αποδεκτή μια υποψηφιότητα του. Πολλοί δε είναι εκείνοι που που ισχυρίζονται ότι η εμπειρία του Κωσταντέλλου στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι από τα εχέγγυα για μια καλή πορεία της ΚΕΔΕ.

Βέβαια πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου φθάνουν εισηγήσεις να αναζητηθεί άλλο πρόσωπο από τους παραπάνω, αλλά αυτό όμως αποδεικνύεται μάλλον δύσκολο.

Καθόλου εύκολο δεν είναι το πεδίο και για την άλλη πλευρά την κεντροαριστερή. Μπορεί στις πρόσφατες εκλογές να ισχυροποιήθηκε αρκετά με την εκλογή πολλών δημάρχων, αλλά παραμένει μειοψηφία. Καθώς από τους 332 δημάρχους περί τους 200  είναι γαλάζιοι ή ανεξάρτητοι που προήλθαν από τη δεξιά παράταξη. Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν οι συμμαχίες. Που μετράνε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μαθαίνω λοιπόν, ότι από τα πιο ισχυρά ονόματα που παίζουν για να εκπροσωπήσουν αυτό το χώρο είναι του Γιάννη Κωνσταντάτου. Ο νεαρός δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης με πολύ σημαντικό έργο αυτό του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Υμηττού) εκλέχθηκε με άνεση για τρίτη συνεχή φορά. Ανήκει στη νέα γενιά της τοπικής αυτοδιοίκησης και δείχνει ορεξάτος.