09 Απριλίου 2023

Ψήφος Αποδήμων,χαμηλή ανταπόκριση

Η Ελλάδα διεξάγει τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου και για πρώτη φορά Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και πληρούν τις προϋποθέσεις του σχετικού νόμου (αποδεδειγμένη ελάχιστη διαμονή στην Ελλάδα δύο ετών τα τελευταία 35 χρόνια και υποβολή φορολογικών δηλώσεων τα τελευταία δύο χρόνια πριν από το έτος των εκλογών), θα ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα από τη χώρα διαμονής τους. Αφού εγγραφούν στο ειδικό ρολό, οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν εκτός Ελλάδας μπορούν να παραμείνουν στο πρόγραμμα για περίοδο 8 ετών.

Είναι υψίστης σημασίας ότι οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό ορίζονται επίσης από τη χώρα καταγωγής τους όχι μόνο ως πολιτιστική και γλωσσική κοινότητα, αλλά και ως πολιτική κοινότητα. Είναι σημαντικό να εντάσσονται και ως πολίτες της Ελλάδας, με πολιτικά δικαιώματα και πολιτικές ευθύνες. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο σχετικός εκλογικός νόμος του 2019, προβλέπει και την εκλογή τριών Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό, στην 300μελή ενιαία Βουλή των Ελλήνων.

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες όμως, μόνο περίπου 23.000 Έλληνες πολίτες, που κατοικούσαν σε 69 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο, είχαν υποβάλει αίτηση για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τη χώρα διαμονής τους και μόνο 17.400 από αυτούς εγκρίθηκαν από το ελληνικό κράτος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Έλληνες της διασποράς/ελληνικής καταγωγής σε όλο τον κόσμο αποτελούν μια κοινότητα περίπου 4 εκατομμυρίων ανθρώπων και ότι ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών που μετανάστευσαν από την Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 2010, τη δεκαετία της κρίσης, εκτιμάται ότι πλησιάζει σχεδόν 500.000 άτομα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές είναι απογοητευτικός.

Το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας συζήτησης μέχρι στιγμής, σχετικά με το χαμηλό ενδιαφέρον των ομογενών Ελλήνων για συμμετοχή στις εκλογές της πατρίδας τους, επικεντρώθηκε γύρω από την αυστηρότητα του σχετικού νόμου. Ναι, το χαμηλό είναι πολύ αυστηρό, και θα μπορούσε να ήταν πιο φιλελεύθερο, ωστόσο… Λαμβάνοντας υπόψη τον φόβο και την άγνοια που έχουν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και οι Έλληνες στην Ελλάδα, σχετικά με τη φύση της σημερινής ελληνικής διασποράς, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, τουλάχιστον για εμάς που ζούμε εκτός Ελλάδας.

Επιπλέον, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μόνο 177 κάτοικοι Αυστραλίας έως τώρα ή 224 κάτοικοι Καναδά έως τώρα ή 1.723 κάτοικοι Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση για άσκηση εκλογικού δικαιώματος στην Ελλάδα. Οι διασπορές σε αυτές τις χώρες είναι παλιές και απομακρυσμένες από τις υποθέσεις της Ελλάδας. Η ελληνική εθνική τους ταυτότητα γίνεται κατανοητή και εκφράζεται στις μέρες μας σχεδόν αποκλειστικά μέσω της βιωμένης εμπειρίας. Οι πολιτικές ταυτότητες, δυστυχώς, υποχωρούν σε όλο τον κόσμο… Και φυσικά, πρώτα απ' όλα, πάνω απ' όλα και πάνω απ' όλα, η ελληνική διασπορά σε όλο τον κόσμο είναι κυρίως Αυστραλοί, Καναδοί ή Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής, για παράδειγμα. Είναι άνθρωποι που συγκροτούν την ατομική ή/και συλλογική τους ταυτότητα κυρίως μέσα από τα μάτια, τις εμπειρίες, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τους θεσμούς των κυρίαρχων κοινοτήτων στις χώρες διαμονής τους.

Ωστόσο, θα πρέπει να μας εκπλήσσει η χαμηλή ανταπόκριση όλων των Ελλήνων πολιτών που έφυγαν από την Ελλάδα πρόσφατα, με άλλα λόγια, τη δύσκολη οικονομικά και οικονομικά δεκαετία του 2010. Γιατί δεν έσπευσαν να εγγραφούν για να ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου; Τι μας λέει αυτό για τη σχέση τους με το ελληνικό κράτος, αλλά και για το ενδεχόμενο επαναπατρισμού τους στην Ελλάδα, κάποια στιγμή στο μέλλον;

neoskosmos.com