11 Απριλίου 2024

Στόχος να έρθει ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης έως τα τέλη του 2024!

 Το περίγραμμα για την διαμόρφωση του σύγχρονου ενιαίου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης έδωσε κατά την χθεσινή συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, προκειμένου την Πρωτοχρονιά του 2025, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.

Η σύνταξη του νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης αφορά τον εκσυγχρονισμό και την ενοποίηση όλου του θεσμικού πλαισίου από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων του 2006 (Ν. 3463/2006), του Καλλικράτη (Ν.3852/2010), του Κλεισθένη (Ν.4555/2018) και όλων των ενδιάμεσων τροποποιήσεων που έχουν γίνει υπό μορφή διατάξεων που μπορεί να ανάγονται ακόμη και στους πρώτους νόμους σύστασης του ελληνικού κράτους ή και σε διάφορες σκόρπιες νομοθετικές διατάξεις που εντάσσονται στα νομοσχέδια με την μορφή τροπολογίας από το 2006 έως σήμερα.

Σκοπός αυτού του τιτανίου νομοθετικού έργου είναι η διαμόρφωση του Νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης. «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά έχουμε μια ευκαιρία να υλοποιήσουμε πράγματα και να διορθώσουμε στρεβλώσεις», είπε εμφατικά ο Θ. Λιβάνιος. Εξάλλου, ο ίδιος τόνισε ότι στόχος είναι «την πρωτοχρονιά του 2025, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο».