Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

Παρέλυσε το Bρετανικό Δημόσιο λόγω απεργίας των υπαλλήλων

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, μεταξύ των οποίων δάσκαλοι, εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και πυροσβέστες, πραγματοποιούν 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για το πάγωμα των μισθών τους.
Η κινητοποίηση αυτή έκανε τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δεσμευθεί ότι θα περιορίσει τις εξουσίες των συνδικάτων.
Διαδηλωτές έκαναν πορείες στους δρόμους πολλών από τις μεγάλες πόλεις της Βρετανίας σε μια από τις μεγαλύτερες συντονισμένες εργατικές απεργίες των τριών τελευταίων ετών.
Καταγγέλλοντας αυτό που αποκαλούν «μισθούς φτώχειας», ζητούν να τερματιστούν οι περιορισμοί στις μισθολογικές αυξήσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μειωθεί το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα της Βρετανίας.
Το μεγαλύτερο συνδικάτο του δημόσιου τομέα που μετέχει στην κινητοποίηση, το Unison, ανακοίνωσε ότι λόγω απεργίας έκλεισαν 3.225 σχολείων, ενώ περισσότερα από 1.000 υπολειτουργούσαν.
Οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων, το προσωπικό στα σχολεία, καθαριστές, οδοκαθαριστές, εργαζόμενοι στην περίθαλψη, εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς και κοινωνικοί λειτουργοί συμμετέχουν στην απεργία.
«Η πλειονότητα των απεργών έχουν χαμηλούς μισθούς, κυρίως οι γυναίκες εργαζόμενες, οι οποίες έχουν υποστεί πάγωμα μισθού επί τρία χρόνια και διαμαρτύρονται για τη φετινή άθλια προσφορά αύξησης 1%» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Unison, Ντέιβ Πρέντις.
Η βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού εφαρμόζει μια πολιτική περιορισμού των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα αφότου ήρθε στην εξουσία το 2010, επιβάλλοντας πάγωμα μισθών μέχρι το 2012 και στη συνέχεια όριο αυξήσεων το 1%, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα των εργαζομένων να έχουν μειωθεί σε πραγματικούς όρους.

Η κυβέρνηση υποβάθμισε τις επιπτώσεις της απεργίας, λέγοντας ότι τα περισσότερα σχολεία στην Αγγλία και την Ουαλία είναι ανοικτά και πως οι πυροσβεστικές υπηρεσίες λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Την Τετάρτη ο Κάμερον είπε στο κοινοβούλιο πως σχεδιάζει να περιορίσει την εξουσία των συνδικάτων να προκηρύσσουν απεργίες.

«Πώς μπορεί να είναι σωστό να διακόπτεται η εκπαίδευση των παιδιών μας από συνδικάτα που ενεργούν κατ' αυτό τον τρόπο;»δήλωσε.

Νέοι, σκληροί νόμοι θα προταθούν στο πρόγραμμα των Συντηρητικών για τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης χρονιάς, πρόσθεσε.

Σε αυτούς θα περιληφθεί η εισαγωγή ενός ελάχιστου ορίου στον αριθμό των μελών των συνδικάτων που θα πρέπει να συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την έγκριση μιας απεργίας ώστε να είναι νόμιμη.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα των Συντηρητικών ενδέχεται επίσης να υποστηριχθεί η εισαγωγή χρονικού ορίου για τη διάρκεια της ισχύος μιας ψηφοφορίας υπέρ μιας απεργιακής κινητοποίησης.

Για παράδειγμα, η εντολή του Εθνικού Συνδικάτου Διδασκάλων (NUT) για τη σημερινή απεργία προέρχεται από μια ψηφοφορία του 2012 στην οποία είχαν συμμετάσχει μόλις 27% των μελών του, δήλωσε ο Κάμερον.