Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

32,5 εκ. € και το όνειρο για το νερό στην Αίγινα γίνεται πραγματικότητα

«Πράσινο φως» άναψε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ μέσω Σαλαμίνας
Το εξαιρετικά σημαντικό έργο για την Αίγινα, που είναι προϋπολογισμού 32,5 εκατομμυρίων €, δρομολογήθηκε αφού εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη.Να σημειώσουμε ότι απαιτήθηκε σκληρή δουλεία και επίμονη εκ μέρους της Περιφερειακής ενότητας Νήσων για να ξεπερασθούν εκατοντάδες εμπόδια πάσης φύσεως.
Παράλληλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τους όρους του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης, που θα υπογραφεί ανάμεσα στην Περιφέρεια και στον Δήμο Αίγινας.
Να σημειωθεί ότι το έργο είχε «μπλοκάρει» καθώς απαιτείτο νομοθετική ρύθμιση ώστε με την ολοκλήρωση της προμελέτης να δοθεί η δυνατότητα με το εγκεκριμένο σύστημα μελέτη - κατασκευή,  ένταξης έργων συγκεκριμένης κατεύθυνσης, για το έργο του Αγωγού και να κατασκευαστεί από την Περιφέρεια Αττικής.
Το θέμα έθεσε τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Κατσικάρης στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά.
Έτσι, μετά και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το έργο χωροθετείται στο θαλάσσιο χώρο του Σαρωνικού κόλπου μεταξύ Σαλαμίνας και Αίγινας και εκτείνεται στην ξηρά των δύο νησιών, μέχρι τα σημεία σύνδεσής του με τα σχετικά χερσαία έργα ύδρευσης στα δύο νησιά.
Που θα κατευθύνεται ο αγωγός
Ξεκινά από το καταληκτικό σημείο του ήδη κατασκευασμένου αγωγού ύδρευσης στη Σαλαμίνα, στην περιοχή της Πέρανης, ο οποίος τροφοδοτείται από την ΕΥΔΑΠ και έχει σχεδιασθεί με την προοπτική να τροφοδοτήσει την Αίγινα. Διασχίζει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαλαμίνας και Αίγινας με χάραξη σχεδόν τεταμένη, παρακάμπτοντας προς ανατολάς τις βραχονησίδες Λαούσες και καταλήγει στο λιμάνι του Λεοντίου, όπου συνδέεται με τα έργα ύδρευσης της Αίγινας.
Το έργο που είναι απολύτως αναγκαίο για το μέλλον της Αίγινας και ανατρέπει μια κατάσταση δεκαετιών, αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού Φ630 χλστ. μήκους 14 χιλιομέτρων σε βάθη που φθάνουν τα 90 μέτρα και σκοπό έχει να καλύψει απολύτως ικανοποιητικά τις ανάγκες του νησιού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, δήλωσε σχετικά:
«Μετά από σκληρή δουλειά τριών ετών και την συνεχή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το Δήμο Αίγινας, το μείζον ζήτημα του υποθαλάσσιου αγωγού φτάνει σε αίσιο τέλος. Με μεγάλο και επίμονο αγώνα, παρακάμφθηκαν οι μεγάλες γραφειοκρατικές δυσκολίες και το όνειρο δεκαετιών να έχει η Αίγινα επάρκεια και ποιότητα νερού μπορεί πλέον να γίνει πραγματικότητα.
Η Περιφέρεια Αττικής, ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και εγώ προσωπικά, είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη θετική εξέλιξη που δημιουργεί καινούργιες ευνοϊκές συνθήκες για την  μελλοντική ανάπτυξη της Πρώτης Πρωτεύουσας του Ελληνικού κράτους, με ένα έργο που δεν έχει κατασκευασθεί ποτέ στον ελληνικό χώρο και θεωρείται πολυσήμαντο σε διεθνές επίπεδο.
Στο τέλος της ημέρας, αισθάνομαι προσωπικά την ανάγκη να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Αίγινας Θεοδόσιο Σακκιώτη που έδωσε όλες τις δυνάμεις του στην κοινή προσπάθεια, τους πρώην και νυν Δημοτικούς συμβούλους Αίγινας και τους Περιφερειακούς συμβούλους που πίστεψαν στο έργο και όλους τους συνεργάτες μας στις τεχνικές υπηρεσίες που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να φτάσουμε ως εδώ.
Παραδίδουμε τη σκυτάλη, με ένα ακόμη έργο ουσίας που αντανακλά στην ποιότητα ζωής των πολιτών, ανταποκρινόμενοι στο χρέος και την ευθύνη μας απέναντι στις μικρές μας πατρίδες που επί δεκαετίες ένοιωσαν στο πετσί τους την απουσία του κεντρικού κράτους. Η Αυτοδιοίκηση ενωμένη Μπορεί».