10 Μαΐου 2014

M. Bloomberg: Ο 108ος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που έπαιρνε μισθό 1 δολάριο τον χρόνο!

H εποχή Bloomberg έληξε τον περσινό Νοέμβριο για τη Νέα Υόρκη, κλείνοντας έναν κύκλο 11 ετών που ο 71χρονος πολιτικός κράτησε στα χέρια του – επιτυχώς κατά γενική ομολογία - τη δημαρχία της πόλης.
Ο Micheal Bloomberg ξεκίνησε από χαμηλά, όπως αρκετοί άνθρωποι της γενιάς του, για να καταλήξει να γίνει δισεκατομμυριούχος. Ανήκε μάλιστα στην κατηγορία εκείνη που στην Αμερική είναι γνωστή ως "dollar-a-year man", αφού, ως δήμαρχος του “Μεγάλου
Μήλου” αμειβόταν για τον κόπο του με ένα δολάριο τον χρόνο (θεσμός που εφαρμοζόταν στις ΗΠΑ κατά τις εμπόλεμες περιόδους, όπου επιχειρηματίες και στελέχη της κυβέρνησης δούλευαν στην ουσία εθελοντικά για να βοηθήσουν τη χώρα).

Ο Βloomberg γεννήθηκε σε μια μικροαστική οικογένεια στη Βοστόνη. Ο πατέρας του δούλευε νυχθημερόν, επτά ημέρες την εβδομάδα, ως λογιστής σε μια τοπική γαλακτοκομική επιχείρηση. Σε μια συνέντευξή του ο πρώην δήμαρχος παραδέχθηκε με συγκίνηση ότι από τα παιδικά του χρόνια δεν έχει να θυμάται διακοπές, καθώς, όπως ψιθύρισε στον δημοσιογράφο, “ποτέ δεν είχαν τα χρήματα για κάτι τέτοιο”. Η αλήθεια είναι ότι είχε πολλά χρόνια να ψιθυρίσει για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, αφού κατάφερε από μόνος του και, χάρη σε μια συσκευή, να γίνει δισεκατομμυριούχος.
Κι αν αποδέχτηκε να εργαστεί ως δήμαρχος για ένα δολάριο τον χρόνο, αυτό του το επέτρεψε η δημιουργία των περίφημων τερματικών Bloomberg που επέτρεψαν στους επενδυτές όχι μόνο να παρακολουθούν live τα τεκταινόμενα στη Wall Street και στα άλλα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά και να κάνουν πράξεις. Σημαντικό ήταν ότι ήταν ο πρώτος που το σκέφτηκε και το υλοποίησε.
Αυτή του η εφεύρεση τον μετέτρεψε από απλό trader ομολόγων που ίδρωνε μέσα στο σακάκι του δουλεύοντας για τη φίρμα Salomon Brothers, σε μεγιστάνα των media.

Ήταν ο 108ος δήμαρχος της Νέας Υόρκης και κατά τις απανωτές θητείες του, το προσδόκιμο ζωής των Νεοϋορκέζων αυξήθηκε κατά 35 μήνες! Αναμόρφωσε το διαλυμένο σύστημα της δημόσιας εκπαίδευσης, ανεβάζοντας τα στάνταρντς, προωθώντας την καινοτομία και απαιτώντας από τα σχολέια να δίνουν αναφορά για το έργο τους. Έδωσε ζωή σε παλιές βιομηχανικές ζώνες της πόλης, δίνοντας δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ βοήθησε να ενισχυθούν βασικές βιομηχανίες, μεταξύ τους τα ΜΜΕ, τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές ταινίες, την τεχνολογία, τον τουρισμό.
Το πάθος του για τη δημόσια υγεία, τον έκανε να προωθήσει νέες στρατηγικές που έγιναν μοντέλο για όλη τη χώρα, όπως η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, όπως και στα πάρκα και τις παραλίες. Ξεκίνησε πρόγραμμα αντιμετώπισης  της κλιματικής αλλαγής και προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης. Εξαπέλυσε πραγματικό πόλεμο κατά της παράνομης οπλοκατοχής, ενώ έκανε παρεμβάσεις και στη μετανάστευση.
Τα αποτελέσματα είναι ορατά: εν συγκρίσει με το 2001 η εγκληματικότητα μειώθηκε πάνω από 30%, η χορήγηση επιδομάτων πρόνοιας έχει μειωθεί κατά 24%, οι απόφοιτοι των Λυκείων έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2005, το κάπνισμα στην εφηβεία μειώθηκε πάνω από 50%, ενώ στη χωροταξία της πόλης προστέθηκαν πάνω από 840 εκτάρια πράσινου και πάρκων.
Όσο για το άλλο δημιούργημά του, το πρακτορείο Bloomberg, την αποκαλούμενη “Βίβλο”  για όσους ασχολούνται με την οικονομία και το χρηματιστήριο, σήμερα αποτελεί έναν διεθνή μιντιακό  όμιλο με πάνω από 310.000 συνδρομητές και πάνω από 15.0000 υπαλλήλους παγκοσμίως