Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Γκάλοπ για τους 58: Με 15% ξεκινά η ελληνική Ελιά

 Πράσινο φως στην πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός κεντροαριστερού πόλου ανάβουν οι πολίτες, οι οποίοι δείχνουν να περιβάλλουν με σχετικά ευρεία αποδοχή την κίνηση των 58 και μάλιστα περισσότεροι από τρεις στους δέκα αξιολογούν θετικά το ενδεχόμενο μετεξέλιξής της σε κόμμα, ώστε να λάβει μέρος στις επικείμενες διπλές εκλογές του Μαΐου - δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές.
Η κίνηση κάνει τα πρώτα της βήματα και είναι ακόμα άγνωστη σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, με μόλις το 53,1% να δηλώνει πως ξέρει γι' αυτή, όμως τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα δίνουν  δυναμική σε ένα κόμμα που θα γεννηθεί μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Το ρεύμα που εμφανίζει η κίνηση των 58 αποτυπώνει πανελλαδική έρευνα της εταιρείας tothepoint, σύμφωνα με την οποία σε πιθανή συμμετοχή σε εκλογές θα αποτελούσε επιλογή για το 15% των ψηφοφόρων.
Πρόκειται για ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο - σχεδόν διπλάσιο - από την εκλογική βάση των κομμάτων που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στον Ιανουάριο (αυτές της ALCO και της Metron Analysis), ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ λαμβάνουν αθροιστικά ποσοστό από 6,8% έως και 7,9%.

ΠΥΡΗΝΑΣ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ. Η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, όπως θα ονομαστεί με τα μέχρι σήμερα δεδομένα το κόμμα που θα δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της κίνησης των 58, παρουσιάζει ήδη έναν διευρυμένο πυρήνα ψηφοφόρων σε σχέση με τους υπάρχοντες εκλογικούς σχηματισμούς του χώρου.
Το ποσοστό του 15% που δηλώνει πως θα ψήφιζε το νέο αυτό κόμμα υπολείπεται μάλιστα μόλις κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες από εκείνο που συγκέντρωσαν στις εκλογές του Ιουνίου 2012 ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ - σε μια περίοδο που η δυναμική των δύο κομμάτων ήταν σαφώς πιο ενισχυμένη από σήμερα, όπως και οι συσπειρώσεις τους.
Για τον λόγο αυτό εξάλλου οι πολίτες εκτιμούν σε ποσοστό 24,3% πως ενδεχόμενη συνεργασία του ΠαΣοΚ και στελεχών της ΔΗΜΑΡ με τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη θα μεταβάλει τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των κομμάτων.
Σύμφωνα εξάλλου με τη δημοσκόπηση, το 73,5% των ερωτηθέντων πιστεύει πως υπάρχει κενό στο υπάρχον πολιτικό σύστημα, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να το τοποθετεί μεταξύ Κέντρου και Αριστεράς. Ειδικότερα, οι περισσότεροι διακρίνουν την ύπαρξη κενού στον χώρο της Κεντροαριστεράς - το 18,8% - ενώ το 18,4% υποστηρίζει πως κενό υπάρχει στον χώρο του Κέντρου και το 12,6% στον χώρο της Αριστεράς.
TA NEA