01 Δεκεμβρίου 2013

AIDS:Μειωμένα κρούσματα το 2013

 Περίπου σε 1.000 υπολογίζονται οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, για το 2013 στην Ελλάδα, καταγράφοντας μείωση έναντι των δύο προηγούμενων ετών. Ωστόσο, υψηλός παραμένει ο αριθμός των νέων λοιμώξεων μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ από τις 2011 και μέσω του καθιερωμένου ιατρικού ελέγχου που υποβάλλονται οι ενεργοί χρήστες προκειμένου να ενταχθούν σε προγράμματα υποκατάστασης, έχει διαπιστωθεί αύξηση των νέων λοιμώξεων HIV/AIDS μεταξύ των ενεργών χρηστών στην Αττική. Από 15 περιπτώσεις το 2010, ο αριθμός ανήλθε σε 260 το 2011 (αύξηση 1.600%) και σε 522 το 2012.
Για το 2013, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (26/11/2013), όπου παρατίθενται συγκριτικά στοιχεία για το πρώτο δεκάμηνο κάθε έτους, το 2013 οι νέες περιπτώσεις HIV λοίμωξης στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών είναι οι μισές από όσες ήταν το 2012 (2012: 506, 2013: 230).

Στην Ελλάδα, από την αρχή της επιδημίας έως το τέλος Οκτωβρίου του 2013, ο συνολικός αριθμός των θετικών στον ιό HIV ατόμων αντιστοιχεί σε 13.496, από τους οποίους οι 3.504 πάσχουν ήδη από AIDS, οι θάνατοι ανέρχονται σε 2.380 και περίπου 6.150 άτομα λαμβάνουν ήδη αντιρετροϊκή θεραπεία.

Η πλειονότητα των δηλωθέντων HIV οροθετικών ατόμων κατά τη στιγμή της δήλωσης είναι ηλικίας 25- 40 ετών. Τόσο οι πάσχοντες από AIDS, όσο και οι θάνατοι έχουν μειωθεί δραματικά χάρη στη χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή.

Η επιδημία του HIV στην Ελλάδα ακολούθησε μια ανοδική πορεία, ενώ παρουσίασε μία σημαντική μεταβολή στην επιδημιολογική εικόνα το 2011 και το 2012. Από το 2011 έως τις 31 Οκτωβρίου του 2013 έχουν δηλωθεί, συνολικά, στο ΚΕΕΛΠΝΟ 1.041 HIV οροθετικοί χρήστες, εκ των οποίων οι 63 έχουν εκδηλώσει AIDS και οι 42 έχουν αποβιώσει.

Επιτακτική ανάγκη συντονισμένης δράσης
Την ανάγκη ανάληψης συντονισμένης δράσης από την Πολιτεία για την αναχαίτιση της επιδημίας στην ευπαθή ομάδα των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών επισημαίνει το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη, ενημέρωση και αντιμετώπιση των τοξικοεξαρτήσεων αλλά και του AIDS.

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), με αφορμή την διοργάνωση του 25ου Πανελληνίου Συνεδρίου για το AIDS (29/11 - 1/12, Αθήνα), τονίζει την ανάγκη άμεσης επίλυσης των προβλημάτων περίθαλψης που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη ομάδα ασθενών (ασφαλιστική κάλυψη, επάρκεια προσωπικού και χώρων νοσηλείας, προγράμματα στέγασης και απεξάρτησης), ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των τοξικομανών που υποβάλλεται σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΜΑΑ, μόνο το 50% των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών υποβαλλεται σε αντιρετροϊκή αγωγή, ενώ το 25% των τοξικομανών έχει επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά καθιστώντας ευκολότερη τη μετάδοση του ιού HIV.

Σε πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της εταιρείας Μ.Λαζανά, με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζ. Κρεμαστινού και την υφυπουργό Υγείας, Ζ. Μακρή, ετέθη το θέμα της φαρμακευτικής αγωγής των ανασφάλιστων και απόρων πασχόντων από AIDS, ενώ προτάθηκε και η εξαίρεση των αντιρετροϊκών φαρμάκων από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για αντιρετροϊκά φάρμακα, το υπουργείο Υγείας δαπανά ετησίως 45 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως δεν κατανέμονται ισόποσα σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

Πάντως, παρά τις περικοπές στις νοσοκομειακές δαπάνες κανείς εκ των 6.150 ασθενών με HIV/AIDS δεν έχει στερηθεί αντιρετροϊκής θεραπείας, δεδομένου ότι το 20% αυτών δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Βέβαια, δυσχερής είναι η φαρμακευτική κάλυψη των πασχόντων ανδρών και γυναικών που είναι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Το ετήσιο άμεσο κόστος της νόσου ανά ασθενή έχει υπολογιστεί σε 6.861 ευρώ, με το 85% των χρημάτων να δαπανάται για την αντιρετροϊκή θεραπεία, σύμφωνα  με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και της Μονάδας Λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Kοργιαλένειο-Μπενάκειο».

25ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το AIDS
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του 25ου συνεδρίου για το AIDS που διοργανώνει η ΕΕΜΑΑ, αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς όλα τα θεραπευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες πάσχοντες από HIV/AIDS, όσο και οι εξελίξεις στην αντιρετροϊκή αγωγή.

Εξάλλου, το 2014 αναμένεται να κυκλοφορήσουν ένα νέο αντιρετροϊκό φάρμακο (αναστολέας της ενσωμάτωσης) και ένας νέος σταθερός συνδυασμός αντιρετροϊκών φαρμάκων σε μορφή δισκίου (συνδυασμός elvitegravir, cobicistar, emtricitabine και tenofovir disoproxil), που θα ενισχύσουν περισσότερο την επιστημονική αντίληψη ότι, η πρώιμη θεραπεία ωφελεί όχι μόνο θεραπευτικά αλλά μειώνει και τη μετάδοση του ιού σε ατομικό και πληθυσμιακό επίπεδο.

Τέλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο σε μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Περάματος, σε αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Ακόμη, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το πρόσωπο της ελπίδας», που έχει επιμεληθεί η κριτικός τέχνης Άντρεα Γκίλμπερτ. Η έκθεση με ρεαλισμό και ευαισθησία προσεγγίζει με αφηγηματικό τρόπο το AIDS, από μια οπτική γωνία, ιδιαίτερη για τον καθένα.