12 Μαρτίου 2012

Επιστρέφουν στο δήμο Θεσσαλονίκης το Αλατζά Ιμαρέτ και το Γενί Τζαμί

Στην αρμοδιότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης επιστρέφουν, για άλλα δέκα χρόνια, δύο ιστορικά μνημεία της πόλης. Πρόκειται για το Αλατζά Ιμαρέτ και το Γενί Τζαμί, τα οποία εδώ και μια πενταετία περίπου είχαν περιέλθει στη κυριότητα του υπουργείου Πολιτισμού καθώς είχε λήγει η σύμβαση παραχώρησης στο δήμο.
Η αρχική σύμβαση είχε υπογραφεί το 1986, μεταξύ του υπουργείου, Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και Δήμου Θεσσαλονίκης. Η συμφωνία προέβλεπε να παραχωρηθούν στο Δήμο, για 20 χρόνια, προκειμένου να αξιοποιηθούν ως Πολιτιστικά Κέντρα, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και τη λειτουργία τους ως εκθεσιακά κέντρα.



Ωστόσο, η σύμβαση έληξε το 2006 και δεν ανανεώθηκε παρά τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί. Ωστόσο το διάστημα αυτό από το 2006 μέχρι σήμερα ο Δήμος εξακολουθούσε να πραγματοποιεί εκθέσεις, στο πλαίσιο μια άτυπης διαδικασίας. Υπουργείο Πολιτισμού και δημοτική αρχή έχουν έρθει σε συμφωνία προκειμένου να υπογραφεί νέα σύμβαση. Μετά από τη σχετική διαδικασία θα μπορούν, στους συγκεκριμένους χώρους, να διοργανώνονται νόμιμα πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το ζήτημα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, όπου ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης θα εξουσιοδοτηθεί να υπογράψει την συμφωνία με το αρμόδιο υπουργείο