12 Μαρτίου 2012

Απροειδοποίητη μείωση 15% στους ΚΑΠ Φεβρουαρίου – Κλείνουν οι δήμοι αν δεν κλείσει η μαύρη τρύπα στα ταμεία τους

Συνεχώς μειούμενες είναι οι αποδόσεις πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού εντελώς απροειδοποίητα συρρικνώθηκε κατά 15% η μηνιαία επιχορήγησή τους - 12μόριο- από τους ΚΑΠ γα το μήνα Φεβρουάριο. Πάντως επίμονες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η μείωση των πραγματικών αποδόσεων, πέραν των επίσημων και θεσμοθετημένων μειώσεων, θα «κουρέψει» την επιχορήγηση των δήμων για το 2012 από τα 2,4 δις ευρώ στο 1,6 δις, ποσό που ούτε τις δαπάνες μισθοδοσίας των εργαζομένων δεν καλύπτει, ενώ οι δήμοι οδεύουν ολοταχώς σε κατάρρευση.


Συν τοις άλλοις δεν υπάρχει ούτε φωνή ούτε ακρόαση για την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για απόδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 450 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία, από λάθος του ΓΛΚ, δεν αποδόθηκαν στους δήμους και δεν αναγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Έτσι παρά τις προφορικές δεσμεύσεις πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών για την απόδοση των χρημάτων, οι δήμαρχοι διαπιστώνουν ότι η μαύρη τρύπα στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης μεγαλώνει αντί να κλείνει.

Οι τραγικές αυτές εξελίξεις στα οικονομικά συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ την Παρασκευή 9 Μαρτίου. Οι δήμαρχοι εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς βρίσκονται ενώπιον συνεχών μειώσεων, που τους οδηγούν σε κατάρρευση.



Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης “η οικονομική κατάσταση είναι πάρα πολύ ιδιαίτερα δύσκολη” . Για το λόγο αυτό πρότεινε εντός της εβδομάδος να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών προκειμένου να βρεθεί πραγματική λύση.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συμφώνησαν στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα οριστική λύση του προβλήματος τότε η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, καθώς, εκτός από τη μη απόδοση των 450 εκατ. ευρώ, τη συνεχή μείωση στις αποδόσεις των ΚΑΠ, το Μνημόνιο 2 και ο εφαρμοστικός νόμο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπουν και νέα μείωση της επιχορήγησης για τεχνικά έργα και αναπτυξιακά προγράμματα – ΣΑΤΑ- κατά 140 εκ. ευρώ. Παρά τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, ότι αυτή η μείωση θα επιμεριστεί και στους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Να σημειωθεί τέλος ότι, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, σε περίπτωση που δε ρυθμιστεί το πρόβλημα οι δήμοι στη Βόρεια Ελλάδα, στο επόμενο δεκαήμερο δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν ούτε καν το κόστος θέρμανσης των σχολείων.