06 Φεβρουαρίου 2012

Mετρό-δεν λέμε πολλά για μην ξαναμπλοκάρει

Σε έναν περίπου μήνα προβλέπεται να υπογραφεί η σύμβαση επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό προς Πειραιά, με την ανάδοχο κοινοπραξία. Θα είναι μία από τις μεγαλύτερες επεκτάσεις του μετρό στην Αττική, με έξι συνολικά σταθμούς από το Χαϊδάρι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μέσω της Αγίας Βαρβάρας, του Κορυδαλλού, της Νίκαιας και των Μανιάτικων.
 Το έργο, μετά από μεγάλες «ταλαιπωρίες» εξ αιτίας προσφυγών, επαναπροκηρύχθηκε το 2008. Μειοδότης ανακηρύχτηκε η κοινοπραξία J&P – ΑΒΑΞ ΑΕ – GHELLA SPA – ALSTOM TRANSPORT S.A, η οικονομική προσφορά της οποίας ανήλθε σε 343,96 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού προϋπολογισμού ύψους 515 εκατ. ευρώ.
Η επέκταση Αγία Μαρίνα – Πειραιάς, μήκους 7,6 χλμ με 6 σύγχρονους σταθμούς, θα συνδέει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Σ την κατασκευή του έργου θα απασχοληθούν περίπου 1.000 εργαζόμενοι και με την ολοκλήρωσή του, η οποία προβλέπεται σε 60 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, θα εξυπηρετούνται καθημερινά περίπου 135.000 επιβάτες. Τα 6,5 από τα 7,6 χιλιόμετρα σήραγγας θα ανοιχτούν με τη βοήθεια μετροπόντικα, ενώ τα υπόλοιπα με υπόγεια εκσκαφή.