Ξεκινούν μεθαύριο, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στις 10.30 το πρωί στην Κομοτηνή οι διήμερες εργασίες του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Η κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει από τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, θα παρουσιάσει την κεντρική εισήγηση με τις προτάσεις και τις θέσεις των δήμων της χώρας για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το θεσμό. Τις εργασίες του συνεδρίου έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων.
Το συνέδριο της ΚΕΔΕ, συγκαλείται σε περίοδο πρωτοφανούς και γενικευμένης κρίσης στη χώρα.
Βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμέτωπη με τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, τις αναμενόμενες παραλείψεις του προγράμματος «Καλλικράτης», τις απαιτήσεις της τρόικα για περαιτέρω οριζόντιες περικοπές δαπανών, την μείωση των πόρων της.
Στον αντίποδα οι δήμοι και οι τοπικές αρχές κάνουν αγώνα δρόμου ώστε καθημερινά να εφεύρουν και να υλοποιούν λύσεις, οι οποίες δημιουργούν «αναχώματα», ανακόπτουν τις συνέπειες της κρίσης για τις τοπικές κοινωνίες, ανακουφίζουν τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες πολιτών και χαράσσουν προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών.
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν το συνέδριο της ΚΕΔΕ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού οι αιρετοί της χώρας, μεταφέροντας τη δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστη εμπειρία της μέχρι τώρα θητείας τους, θα κληθούν:
- να επαναπροσδιορίσουν τα αιτήματα και τις προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
- να προτείνουν συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών από τις συνέπειες της κρίσης, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης των τοπικών κοινωνιών,
- να χαράξουν το δικό τους «οδικό χάρτη», που θα δείχνει το δρόμο για την προώθηση πολιτικών τοπικής ανάπτυξης,
- να προτείνουν τις αναγκαίες διορθώσεις για την διοικητική μεταρρύθμιση και το πρόγραμμα «Καλλικράτης».
- Οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις στο Πρόγραμμα «Καλλικράτης» για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των δήμων.
- Η οικονομική κατάσταση των δήμων και η ενεργοποίηση τρόπων, μέσων και πολιτικών, τέτοιων που να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους αφενός και αφετέρου την απρόσκοπτη, αποτελεσματική και ποιοτική παροχή υπηρεσιών στους πολίτες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
- Η ουσιαστική ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από πρωτοβουλίες και προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Α.Κ.Σ.Ι.Α., για την ανάπτυξη και απασχόληση.
- Ο επαναπροσδιορισμός του κοινωνικού ρόλου των δήμων και του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνουν πολίτες και τοπικές κοινωνίες.