Μια νέα Συνθήκη, εντός της υπάρχουσας Συνθήκης της Λισσαβόνας, ετοιμάζονται να δημιουργήσουν οι χώρες του ευρώ. Ειδικότερα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, λόγω των βρετανικών αντιδράσεων, σε μια από κοινού αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Κατόπιν τούτου προσανατολίζονται σε μια διακυβερνητική συμφωνία των 17 χωρών του ευρώ, την οποία εμφανίζονται έτοιμες να προσυπογράψουν τουλάχιστον άλλες 6 χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στο ευρώ.
Ο επίμαχος όρος είναι η λέξη traite (συνθήκη) ο οποίος αν υιοθετηθεί η συμφωνία θα θεωρηθεί ως νέα συνθήκη και θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια των 17 χωρών με κίνδυνο πάντα να καταψηφιστεί. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί την διακρατική συμφωνία θα μπορεί να μην την εφαρμόσει οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση των χωρών της ευρωζώνης με όλες τις πιθανές επιπτώσεις σε αυτήν.
Η ολοκλήρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμβεί ως τον επόμενο Μάρτιο.
Η αδυναμία συμφωνίας στο επίπεδο των «27» οφείλεται εν πολλοίς στην απαίτηση των Βρετανών να τεθεί το «Σίτι» του Λονδίνου εκτός του πεδίου ελέγχου των εποπτικών αρχών και των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Την απαίτηση αυτή δεν απεδέχθησαν οι χώρες της ευρωζώνης οι οποίες αποφάσισαν τελικώς να προχωρήσουν μόνες τους, καλώντας παράλληλα όσες από τις χώρες της ΕΕ που δεν μετέχουν στο ευρώ να τις ακολουθήσουν, εφ όσον φυσικά το επιθυμούν.
Από την άλλη πλευρά η ευρωζώνη δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μια εντυπωσιακή ενίσχυση των μέσων που διαθέτει για τη αντιμετώπιση της κρίσης των κρατικών χρεών.
Σε ότι αφορά τον υπάρχοντα ευρωπαϊκό μηχανισμό αρωγής EFSF, αλλά και τον MES, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2012, εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια ως προς το πραγματικό ύψος των πόρων τους, ενώ η διαχείρισή τους θα περάσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το μόνο που είναι σαφές είναι ότι η ΕΕ θα «προικοδοτήσει» το ΔΝΤ με 200 δις ευρώ προκειμένου αυτό να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες νέες κρίσεις κρατικών χρεών.
Ωστόσο καλυμμένη αισιοδοξία υπάρχει σε σχέση με τη συμπεριφορά από δω και στο εξής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της οποίας ο επικεφαλής Μάριο Ντράγκι δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση των 17 συν 6 να κατοχυρώσουν την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία μέσω της διακυβερνητικής μεθόδου.
Η δήλωση αυτή σε συνδυασμό με τη χθεσινή σημαντική απόφαση της ΕΚΤ να εξακολουθήσει να δανείζει απεριόριστα και χαμηλότοκα τις τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης δημιουργεί κάποιες ελπίδες αισιοδοξίας σε σχέση με τις αντιδράσεις των αγορών.
ΠΗΓΗ:http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=434055