21 Ιουλίου 2011

Α'ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ''ΦΡΕΣΚΩΝ'' ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ


Η προοπτική νίκης (έστω και χωρίς αυτοδυναμία) που καταγράφεται πλέον από όλες τις δημοσκοπήσεις για την ΝΔ, το σοβαρό ενδεχόμενο καταγραφής ακόμη και διψήφιου ποσοστού για το ΛΑΟΣ και η εναγώνια προσπάθεια για την υπερπήδηση του 3%
και την είσοδο στην Βουλή για την Δημοκρατική Συμμαχία, ενεργοποιούν δυνάμεις  και στο λιμάνι για την μάχη των εκλογών που η «δεξιά Πολυκατοικία», στο σύνολό της, τοποθετεί περί το Φθινόπωρο.
Κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω, φαίνεται προς το παρόν να είναι μόνο η «συμμόρφωση» τους με το περιρρέον αίτημα ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού τους.
Έτσι το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά προσανατολίζεται να κατεβάσει στην Α’ Πειραιά και Νήσων, τον διευθυντή του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κων. Αρβανιτόπουλο. Γέννημα – θρέμμα μεν πειραιώτης, με λίγες  σχέσεις με την πόλη τα τελευταία χρόνια δε. Παρ’ όλα αυτά είναι πλέον ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο στην τοπική κοινωνία και θεωρείται ότι με την άμεση στήριξη του νεοδημοκρατικού κέντρου της Συγγρού και την έμμεση, όσο και καθοριστική, του Βασίλη Μιχαλολιάκου και του δήμου Πειραιά, μπορεί να κάνει την έκπληξη και να εκλεγεί ακόμη και με την πρώτη του εκλογική υποψηφιότητα. Παρ’ όλα αυτά κύκλοι του συντηρητικού χώρου στον Πειραιά, σημείωναν ότι μια τέτοια επιλογή, εφ’ όσον υλοποιηθεί, θα είναι υψηλού ρίσκου. Και αυτό γιατί θα πρέπει να αποδειχθεί ότι τελικά θα ξεπεράσει σε ψήφους τον σημερινό βουλευτή Π. Μελά. Ο οποίος επέστρεψε μεν στην Βουλή μετά την παραίτηση του Β. Μιχαλολιάκου πριν τις δημοτικές εκλογές, διατηρεί όμως ισχυρότατη επιρροή στο κέντρο του Πειραιά, αλλά ειδικότερα στα νησιά που κατά παράδοση ψηφίζουν Δεξιά. Πόσο μάλλον που ο γιός του, νεαρός Κ. Μελάς, εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά, διατηρεί ισχυρά ερείσματα στον δημοτικό μηχανισμό, η ενδεχόμενη – για την ακρίβεια μόνο φημολογούμενη, προς το παρόν – διάθεση του Β. Μιχαλολιάκου να υποστηρίξει τον Κ. Αρβανιτόπουλο, μπορεί να αποτελέσει αφορμή σοβαρότατων τριγμών στο εσωτερικό της νεοδημοκρατικής δημοτικής πλειοψηφίας.
Όλα τα παραπάνω δε, περιπλέκονται έτι περαιτέρω από την αναμφισβήτητα ισχυρή δυναμική που καταγράφει ο Κώστας Κατσαφάδος. Τριαντάρης – τριανταπεντάρης, πρώην οργανωτικός γραμματέας της ΟΝΝΕΔ, γόνος ισχυρής μανιάτικης οικογενείας στον Πειραιά, κατέγραψε ήδη μια αξιοσημείωτη παρουσία στις περασμένες εκλογές, αφήνοντάς πίσω του ακόμη και τον πρώην υπουργό κ. Γ. Καλό.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι για την Συγγρού και την ΝΔ τα πράγματα είναι εξαιρετικά σύνθετα για την υψηλής συμβολικής σημασίας  εκλογική περιφέρεια της Α’ Πειραιά και Νήσων.
Άλλο τόσο μεγάλη σημασία έχει η πρώτη περιφέρεια του πρώτου λιμανιού της χώρας και για τον έτερο ένοικο της «Πολυκατοικίας» (και εμπνευστή του όρου), κ. Γ. Καρατζαφέρη. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επί σειρά ετών βουλευτής του ΛΑΟΣ, κ. Βαϊτσος Αποστολάτος, έχει τεθεί σε… δυσμένεια, καθώς, όπως λέγεται, δεν «ενίσχυσε» το ταμείο του κόμματος από το εντυπωσιακό ποσόν του 1,5 εκ. ευρώ που κέρδισε, όπως απεκάλυψε προ εβδομάδων  το «Βήμα».
Το Portnet.gr ,δεν μπορεί να υιοθετήσει την παραπάνω εκτίμηση, ακρίτως, αλλά η δημοσιογραφική πιάτσα βοά για την εναγώνια αναζήτηση εκ μέρους του προέδρου του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρη, ενός προσώπου, ιδιαίτερα προβεβλημένου, που θα μπορούσε να προσπεράσει τον γιατρό κ. Β. Αποστολάτο, σε ψήφους.

Ομοίως δύσκολα και σύνθετα είναι τα πράγματα και για την Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Εδώ το μείζον είναι φυσικά να μπει στην Βουλή το κόμμα. Αλλά, δεδομένων των ιδιομορφιών του εκλογικού Νόμου, μάλλον θα μπορούσε να πει κανείς ότι όποιο «μικρό» κόμμα καταφέρει να μπει στην Βουλή, εκλέγει βουλευτή! (Αυτό ισχύει υπό προϋποθέσεις και βεβαίως τον αριθμό των κομμάτων που τελικά θα εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση). Ο Γιώργος Καλός, πρώην υφυπουργός Παιδείας, φέρεται να είναι εκ των πιθανών υποψηφίων της Ντόρας Μπακογιάννη στην Α’ Πειραιά και Νήσων. Ο Χρήστος Αγραπίδης, πρώην δήμαρχος Πειραιά, μάλλον δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί εκ νέου, αυτήν την περίοδο, με την ενεργό πολιτική. Ο Ηλίας Φιλιππάκος πιθανότατα θα είναι υποψήφιος. Ο Ηλίας Χονδροκούκης, έχει διατηρήσει αποστάσεις απ’ το κόμμα της κας. Μπακογιάννη.

Σε κάθε περίπτωση – και για το δίκαιον της αναλύσεως – δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς την δυναμική που φαίνεται (και από τις δημοσκοπήσεις) ότι μπορεί να αναπτύξει ειδικά στον Πειραιά – και μάλιστα στις λαϊκές περιοχές του – η «Χρυσή Αυγή». Εξέλιξη που εφ' όσον επιβεβαιωθεί θα επιρρεάσει εξ αντανακλάσεως τα ποσοστά κομμάτων που κινούνται στο δεξί τμήμα του εκλογικού τόξου, ιδιαίτερα δε του ΛΑΟΣ.

Όπως φαίνεται το πάρτυ στην «Πολυκατοικία» αναμένεται να είναι θορυβώδες.

Όχι πως και στους άλλους χώρους δεν θα υπάρχουν αναλογικά rock ήχοι και καταστάσεις. Αλλά γι’ αυτά
ΑΠΟ: www.portnet.gr