21 Ιουλίου 2011

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΜΥΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ:«Οχι στον ρατσισμό κατά των Ελλήνων»

 Αναδιάρθρωση χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητεί το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης σήμερα.
«Ζητάμε δημόσιο έλεγχο του δημόσιου χρέους και την αναδιάρθρωσή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από την επιλεκτική ακύρωση μέρους του δημόσιου χρέους», αναφέρει διακήρυξη του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς,
η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που δίνει ο Συνασπισμός σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
«Η ΕΚΤ θα πρέπει να απορροφήσει επειγόντως ένα μέρος του εθνικού δημόσιου χρέους. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσει την ισχύ της, ως διαχειρίστρια του νομίσματος, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα για τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας (στους τομείς της βιομηχανίας, της έρευνας, των νέων μοντέλων παραγωγής κ.λπ.) και έργα για εθνικές και ευρωπαϊκές δημόσιες υπηρεσίες», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη διακήρυξη.
Συζητώντας με στέλεχος του κόμματος που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Γερμανία στο πλαίσιο επαφών με το αδελφό κόμμα της «Die Linke (Αριστερά)», μας εκμυστηρεύτηκε ότι όλο και περισσότεροι Γερμανοί συνειδητοποιούν πλέον ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως έχει αλλάξει η κυρίαρχη άποψη των γερμανικών μέσων ενημέρωσης περί «τεμπέληδων Ελλήνων», ενώ ενδεικτική είναι και η απουσία αναφορών στα φαινόμενα έντονης καταστολής, όπως έγινε με την πρόσφατη μεγάλη διαδήλωση των «αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος και τη βροχή χημικών ακόμη και μέσα στο μετρό, εναντίον ανυποψίαστων διαδηλωτών.
Υπάρχει έντονος ρατσισμός εναντίον της Ελλάδας, μας είπε το εν λόγω στέλεχος, μεταφέροντάς μας στιχομυθία με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι. Η ίδια άλλωστε η διακήρυξη του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τονίζει ότι «οι ρατσιστικές εκστρατείες κατά των "τεμπέληδων από το Νότο" είναι απαράδεκτες. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά επιβεβαιώνει γι' άλλη μια φορά την ακλόνητη αλληλεγγύη προς τους εν λόγω λαούς».
Ενδεικτική της προσπάθειας να αντιστραφεί το «ανθελληνικό» κλίμα μεγάλου μέρους της γερμανικής κοινής γνώμης είναι η έκδοση μιας ενδιαφέρουσας μπροσούρας από το Ινστιτούτο «Ρόζα Λούξεμπουργκ», η οποία αναφέρεται στις «Είκοσι δημοφιλείς πλάνες για την κρίση χρέους», με την οποία αποδομείται ένας προς έναν οι μύθοι που έχει καλλιεργήσει η γερμανική οικονομική και πολιτική ελίτ για την ελληνική κρίση χρέους.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας και τις ιδιωτικοποιήσεις και τάσσεται κατά του Συμφώνου του ευρώ και της Νέας Οικονομικής Διακυβέρνησης, «που έχουν στόχο, όπως αναφέρει, να θεσμοθετηθεί η λιτότητα στις ευρωπαϊκές χώρες».
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ