21 Ιουνίου 2011

Εμπροσθοβαρή καταβολή των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα προτείνει ο Μπαρόζο

 H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε, την Τρίτη, την εμπροσθοβαρή καταβολή των κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση όμως ότι πρώτα θα πρέπει να ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
«Το μήνυμα μου σήμερα είναι ότι αν η Ελλάδα
αναλάβει δράσει, η Ευρώπη θα την βοηθήσει. Υπάρχει σχέδιο. Καλώ όλους να αναλάβουν δράση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚομισιόνΖοζέ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου.

Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και του εφαρμοστικού νόμου αναμένεται έως τα τέλη Ιουνίου.

Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν αρκεί για την έξοδο της χώρας από την κρίση και επισημαίνουν ότι χρειάζονται αναπτυξιακά μέτρα.

«Η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση σε μεγάλο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων στο πλαίσιο του Ταμείου Συνοχής», είπε.

«Θα πρέπει να κατευθύνουμε αυτά τα κεφάλαια εκεί που χρειάζεται [...] θα πρέπει να βρούμε τρόπους να είναι εμπροσθοβαρή και να τα επιταχύνουμε, ώστε η Ελλάδα να έχει άμεσα οφέλη», προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρότεινε πρόσφατα  την αναστολή της υποχρεωτικής συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει πως οι κοινοτικοί πόροι θα εκταμιεύονται άμεσα, καθώς δεν θα απαιτείται η εθνική συμμετοχή.

Ο κ. Γιούνκερ πρότεινε το 100% της χρηματοδότησης των προγραμμάτων περιφερειακής πολιτικής και του Ταμείου Συνοχής για την Ελλάδα να το αναλάβουν εφεξής τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Αυτό σημαίνει ότι αναπτυξιακές δράσεις θα χρηματοδοτούνται άμεσα, καθώς θα παρακαμφθεί το σκέλος συγχρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνεται πως στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μάιου εκταμιεύθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μόλις 1,7 δισ. ευρώ, όταν θα έπρεπε να είχαν εκταμιευθεί 3,4 δισ. ευρώ, καθώς για λόγους εξωραϊσμού του προϋπολογισμού οι πληρωμές γίνονται με το σταγονόμετρο, κάτι που λειτουργεί εις βάρος της απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές, η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής τα περίπου 6,8 δισ. ευρώ που έχουν μείνει αναξιοποίητα από το ΠΔΕ, κονδύλια που είτε θα διαθέσει για την μείωση του ελλείμματος, είτε θα χρησιμοποιήσει για αναπτυξιακά έργα.