14 Ιανουαρίου 2025

Κομματικά δέσμιες οι ηγεσίες ΚΕΔΕ -ΠΕΔΑ - «χαρτοπόλεμο» και εκδρομές αντί αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική

 Κατώτερες των περιστάσεων,έχουν  αποδειχθεί η ηγεσίες  Κυρίζογλου-Μαρκόπουλου , στα ανώτατα θεσμικά όργανά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και στην ΠΕΔΑ.

Όσα δεν έπραξαν, δεν αντέδρασαν και δεν αποφάσισαν , στο πρόσφατοι συνέδριο της , όπου στα προσυνέδρια-εκδρομές  απειλούσαν την κυβέρνηση « με Θεούς και δαίμονες» αν δεν προέβαινε στην υλοποίηση σειράς αιτημάτων της αλλά και στις λεκτικές προκλήσεις – υποτιμητικές αναφορές υπουργών, το ίδιο… « έπραξε» και με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 και τις ισχνές προβλέψεις του για την Αυτοδιοίκηση:
Μια « συζήτηση» στο Διοικητικό Συμβούλιο της και ένα αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών , στο …« παρά πέντε» της ψήφισης του προϋπολογισμού . Επίσης μια ανακοίνωση , με συνοπτική αναφορά στη συνεδρίαση και στην οποία διατυπώνεται η « διαμαρτυρία» και « αντίθεση» του ΔΣ της ΚΕΔΕ , «για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον προϋπολογισμό 2025».
Κι όλα αυτά , όταν η ίδια η νεοδημοκρατική ηγεσία της ΚΕΔΕ , δηλώνει ότι « το 2025 θα έπρεπε να αποδοθούν στους δήμους 8,3 δις ευρώ και σύμφωνα με τις

προβλέψεις του προϋπολογισμού, τους αποδίδονται μόλις 2,5 δις ευρώ…ότι παρά τις προβλέψεις για μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,2% το 2025, η απόδοση στους δήμους των ποσών που αναλογούν υπολείπεται όχι μόνο από το ποσό που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και από το ανώτατο όριο αποδόσεων που έχει τεθεί.
… ότι ενώ βάσει του Ν.3852/2010 θα έπρεπε να τους αποδοθούν 8,3 δις ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού το 2025 οι αποδιδόμενοι πόροι ανέρχονται σε 2,5 δις ευρώ, ποσό πολύ πιο χαμηλό και από το ανώτατο όριο αποδόσεων (πλαφόν) που έχει οριστεί για τους ΟΤΑ και ανέρχεται σε 3.8 δις.

… ότι ενώ σε σχέση με το 2024, το 2025 και εφεξής θα αποδίδονται στους δήμους 140 επιπλέον εκατ. ευρώ, παρά ταύτα η απόσταση από πραγματικές ανάγκες των δήμων παραμένει μεγάλη, οι δήμοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε παρατεταμένη οικονομική ασφυξία και να είναι δέσμιοι μνημονιακών υποχρεώσεων του παρελθόντος».
Αλήθεια αν ο κ. Κυρίζογλου ,δεν ήταν πρόεδρος της ΚΕΔΕ , αλλά επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας της, αυτό που θα έλεγε και θα πρότεινε, θα ήταν … όλο κι όλο μια συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, «προκειμένου να θέσει εκ νέου τις προτάσεις για τα οικονομικά των ΟΤΑ και συγκεκριμένα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων»;
Και ότι «παραμένει στη διάθεση του υπουργείου Εσωτερικών ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των παρακρατηθέντων πόρων, μέσω κοινής επιτροπής και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η οποία πρέπει να συσταθεί;».Καλά κρασιά
Ή εκείνα που έλεγε και πρότεινε να πράξουν– και μάλιστα σε πολύ δύσκολες εποχές για τη χώρα- οι τότε ηγεσίες της ΚΕΔΕ, όταν εκείνος ήταν πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας;