05 Ιουνίου 2024

Ιστορική μέρα για την πόλη του Πειραιά

 Με κάθε επισημότητα εγκαινιάστηκε εχθές Τρίτη 4 Ιουνίου ο υπερσύγχρονος Πύργος Πειραιά, που αποτελεί πλεόν ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα στην πόλη. Χρειάστηκε να περάσουν 52 ολόκληρα χρόνια από τότε που κατασκευάστηκε για να μπορέσει να λειτουργήσει πλήρως, χάρη στην προσπάθεια του Δήμου Πειραιά που τόλμησε πριν από μερικά χρόνια, έβγαλε σε διαγωνισμό παραχώρησης το εμβληματικό κτίριο και στη συνέχεια ήρθε το σχήμα DIMAND-PRODEA-EBRD να αναλάβει να φέρει στη ζωή αυτό το σημαντικό κτίριο μέσα από τη σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 99 ετών.

Εχθές το βράδυ παρουσία του πρωθυπουργού έγιναν τα επίσημα εγκαίνια και το σημαντικότερο στοιχείο είναι πως ο Πύργος Πειραιά από σήμερα λειτουργεί 100% μισθωμένος και στους 22 ορόφους που διαθέτει. Η Dimand ανακαίνισε το κτίριο χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες δημιουργώντας τον πρώτο πράσινο και ψηφιακό πύργο της χώρας με πιστοποίηση κατά LEED.

«Το έργο το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι με τον τρόπο του το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και το σύμβολο μιας χώρας που προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Πύργου του Πειραιά, χαρακτηρίζοντας τον εμβληματικό έργο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα καινούργια έργα που δρομολογεί η κυβέρνηση, όπως το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, τις περαιτέρω αναπλάσεις του εξηλεκτρισμού του λιμανιού, καθώς και άλλα περιβαλλοντικά έργα, στον Πειραιά, γνωστοποιώντας παράλληλα πως η κυβέρνηση «βλέπει πολύ θετικά το σχέδιο της υπογειοποίησης του Ηλεκτρικού» και σημειώνοντας ότι αναμένει την τελική μελέτη, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης υπογράμμισε πως “«Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την πόλη του Πειραιά. Με υπερηφάνεια εγκαινιάζουμε τον Πύργο που άργησε να ολοκληρωθεί σχεδόν 40 χρόνια. Αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας και πλέον δεν είναι ένα κουφάρι – φάντασμα που στέκει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Ο Πύργος αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματά μας, καθώς μέσω αυτού αποδείξαμε πωςτα αδύνατα, γίνονται δυνατά».

Στην προσπάθεια ανακαίνισης αναφέρθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος ο οποίος ανέφερε πως «Όταν μας παραδόθηκε από τον δήμο, τον Νοέμβριο του 2020, είχε μέσα 150 τόνους σκουπίδια και άχρηστα υλικά. Η ανακομιδή έπρεπε να γίνει με συγκεκριμένα πρωτόκολλα για να μην χαθεί το πλατινένιο LEED».Αναφορικά με τις μισθώσεις σημείωσε σκωπτικά πως «Από τους πολλούς αστικούς μύθους που βάρυναν τον Πύργο του Πειραιά, εκεί που είχαμε ενοικιάσει το 60% των τ.μ. πολύ γρήγορα, οι τελευταίοι 8-10 όροφοι έκλεισαν τους τελευταίους 4 μήνες, με πολλούς να μας λένε ότι περίμεναν να δουν το έργο να γίνεται πραγματικότητα», είπε ο κ. Ανδριόπουλος.