02 Ιουνίου 2023

Ο «Πειραιάς για Όλους» για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στην αποτροπή εργατικών ατυχημάτων!

 Κάθε φορά που ακούμε εργατικό ατύχημα σημαίνει ότι ένας εργάτης είναι νεκρός ή βαριά τραυματισμένος. Στην ουσία δεν πρόκειται για ατύχημα. Δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός που οφείλεται στην κακή τύχη του εργάτη, στη μοίρα.

Είναι το αποτέλεσμα των συνθηκών εργασίας, της εντατικοποίησης, της ελλιπούς τήρησης των μέτρων ασφάλειας. Ειδικότερα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη συμβαίνει για να συντομεύσει τους χρόνους επισκευών και να αποκτά πλεονέκτημα απέναντι σε ανταγωνιστικούς χώρους.

«Σαρώνουν» τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα, με 71 νεκρούς, απ’ την αρχή του έτους.

«Το θέμα αφορά και την αυτοδιοίκηση» υπογράμμισε σε δήλωσή του ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά με την παράταξη «Πειραιάς για Όλους», Γιώργος Γαβρίλης, με αφορμή το πρόσφατο εργατικό ατύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και εξήγησε τους δύο λόγους της εμπλοκής της:

«Αφενός γιατί η ίδια έχει αρμοδιότητες ελέγχου -π.χ. Περιφέρεια- αφετέρου διότι στην αυτοδιοίκηση -στους Δήμους- υπάρχουν κλάδοι εργαζομένων, ιδίως εκείνοι της καθαριότητας, που εμφανίζουν υψηλό αριθμό ατυχημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία δεκαετία έχουμε 63 νεκρούς και 650 τραυματίες σε διάφορες ειδικότητες των ΟΤΑ.

Στην αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπονται εκπτώσεις στα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, ενώ επιβάλλεται η λήψη όλων των μέτρων για την αναβάθμιση των χώρων εργασίας και εξοπλισμού. Παράλληλα, οφείλει να χορηγεί, χωρίς καμία καθυστέρηση, το σύνολο των μέσων ατομικής προστασίας.

Επίσης, να ενώσει τη φωνή της με τα σωματεία, τα επιμελητήρια και τις συλλογικότητες για την τήρηση και εφαρμογή από όλους τους εμπλεκόμενους όλων των μέτρων ασφαλείας!»