
Χρειάστηκε ένας χρόνος από τις εκλογές του 2019 προκειμένου να δούμε στη Βουλή μια μάχη από το… παρελθόν. Με εντάσεις, σκληρά λόγια, εμφυλιοπολεμικό κλίμα, διχασμό στα άκρα και τα κόμματα να δοκιμάζουν τις αντοχές τους.
Η κυβέρνηση πέρασε με ευκολία (187 ψήφους) το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να επιστρέφει στο 2012 και τα πεζοδρόμια της οργής, ενώ ο τρίτος πόλος, το ΚΙΝΑΛ, δείχνει να εισέρχεται σε βαθιά κρίση.
Η επιλογή του Γ. Παπανδρέου να επανεμφανιστεί μετά από καιρό στη Βουλή και να κατακεραυνώσει το νομοσχέδιο, παρά η γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη, έβαλε φωτιά στο πολύπαθο κόμμα.
Η αποχή του πρώην πρωθυπουργού και του Χάρη Καστανίδη είχε ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Φώφη Γεννηματά. «Δεν ψηφίζουμε, όποια κι αν είναι η γραμμή».
Αν και επί μέρες γνώριζαν στη Χ. Τρικούπη ότι ο Γ. Παπανδρέου θα έχει αυτή τη στάση ήλπιζαν ότι με τις αλλαγές που πέτυχαν στο νομοσχέδιο η Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ θα πήγαινε «μπετόν» στη Βουλή.
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε άλλη γνώμη, προκαλώντας βαθύ ρήγμα στο κόμμα και επαναφέροντας σενάρια που ούτε θα ήθελαν να τα σκέφτονται στο Κίνημα Αλλαγής.
Η πρόεδρος του Κινήματος είναι οργισμένη από το μπάχαλο που προκάλεσε η διαφοροποίηση Παπανδρέου και Σκανδαλίδη, γι΄ αυτό και συγκαλεί το μεσημέρι την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα έχει ενδιαφέρον αν θα πάνε οι δύο βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν και τι θα ειπωθεί από τους άλλους.
Υπάρχουν εισηγήσεις για διαγραφή τους, όμως, η ηγεσία του κόμματος έχει αποφασίσει να μην φτάσει την κατάσταση στα άκρα.
Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ότι το… κακό έρχεται. Και δεν είναι άλλο από την αποχώρηση του κ. Παπανδρέου κι άλλων, ενδεχομένως, βουλευτών που δεν συμφωνούν με την κ. Γεννηματά.