01 Οκτωβρίου 2014

Barack Obama : Πολύτιμος φίλος και εταίρος η Κυπριακή Δημοκρατία

Πολύτιμο φίλο και εταίρο των ΗΠΑ χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Μπ.Ομπάμα σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Ν.Αναστασιάδη, με αφορμή την 54η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου.
Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι η συνεχής συνεργασία των δύο χωρών είναι μεγάλης σημασίας στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και ευημερίας.
Επίσης, ευχαριστεί για τη φιλοξενία, την οποία ο κύπριος πρόεδρος παρείχε στον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά την ιστορική, όπως την χαρακτηρίζει, επίσκεψή του στο νησί, τον Μάιο.

Η επίσκεψη, επισημαίνει ο Μπαράκ Ομπάμα, δείχνει «τη δέσμευση των ΗΠΑ για ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ενθάρρυνσης των ενισχυμένων οικονομικών δεσμών».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαναλαμβάνει την «ισχυρή στήριξη» στις προσπάθειες για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης για επανένωση της νήσου ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
«Η λύση της μακρόχρονης διαίρεσης της νήσου θα είναι καταλύτης για μεγαλύτερη ευημερία και για ένα λαμπρό μέλλον για όλους τους Κυπρίους» τονίζει.