Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

O κακός χαμός στο ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚ!

  Πριν καν αναλάβει τη διαχείριση των 2,5 δισ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής η Ρένα Δούρου άρχισαν οι διαμάχες της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν αρκετή μια μικρή σε έκταση νομοθετική ρύθμιση στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας για το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια για να πάρει φωτιά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η συμφωνία κορυφής που φαίνεται να έχει γίνει μεταξύ της Κουμουνδούρου και του επικεφαλής της ομάδας Δημήτρη Μελισσανίδη δίχασε τη βάση του κόμματος.
Από τη μία πλευρά είναι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η απόφασή της να συναινέσει - με ορισμένες τροποποιήσεις - στην κατασκευή του γηπέδου στο Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Από την άλλη πλευρά είναι η Τοπική Οργάνωση του κόμματος στον ίδιο δήμο, η οποία εκφράζει την έντονη αντίδρασή της στη συμφωνία - που προβλέπει να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις σε μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που καταλάμβανε το παλαιό γήπεδο της ΑΕΚ.
Αντιδράσεις όμως έρχονται και από την πλευρά του νεοεκλεγέντος δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας Αρη Βασιλόπουλου, ο οποίος ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος δεν είναι αντίθετος στην κατασκευή του γηπέδου, όμως τονίζει ότι δεν μπορεί να ξεπερνά τα έξι στρέμματα - προειδοποιώντας ότι με το υπάρχον σχέδιο θα «καταπιεί» σχεδόν ολόκληρο το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, που αποτελεί μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην πόλη. Λεπτομέρεια που έχει τη δική της σημασία: ο δήμαρχος ανήκει στη συνιστώσα Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (Αντώνης Νταβανέλλος) που ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα, στην οποία ανήκει και ο - υπέρ του σχεδίου - βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης, φανατικός ΑΕΚτζής στα ποδοσφαιρικά φρονήματα!
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Ο διχασμός εκφράστηκε με τη δημόσια διαφωνία βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επίμαχη ρύθμιση προχθές το βράδυ στη Βουλή, προκαλώντας τα σχόλια του προεδρείου. Πρωταγωνιστές οι βουλευτές Ελένη Αυλωνίτου από τη μία πλευρά και Βαγγέλης Αποστόλου από την άλλη, με την πρώτη να τάσσεται υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης και τον δεύτερο να εκφράζει επιφυλάξεις.

Η διαφωνία του κ. Αποστόλου προκάλεσε αίσθηση στο εσωτερικό καθώς ο βουλευτής Ευβοίας δεν ανήκει στην εσωκομματική μειοψηφία (Π. Λαφαζάνης - Αντ. Νταβανέλλος) αλλά στην πλειοψηφία. Η πολύχρονη ενασχόλησή του όμως ως επικεφαλής του τμήματος για την αγροτική και τη δασική ανάπτυξη έπαιξε σημαντικό ρόλο.
Το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, φαίνεται ότι είναι βαθύτερο και δεν αφορά μόνο το θέμα του γηπέδου. Οπως έγινε σαφές από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Αριστερής Πλατφόρμας που έγινε προχθές το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια από τη βάση της για τις επαφές μεταξύ στελεχών του κόμματος και του επιχειρηματία που είναι στο τιμόνι της ΑΕΚ.