03 Ιουνίου 2014

Μανώλης Αντωνάκος:Η πραγματοποίηση των Δημοτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές πλήττει την αυτοδιοίκηση

Οι πρόσφατες εκλογές σε Δημοτικό και Περιφερειακό επίπεδο πραγματοποιήθηκαν μαζί με τις ευρωεκλογές. Έτσι είχε προβλέψει ο νομοθέτης το 2010.Αυτό είχε ψηφιστεί από τη Βουλή .
Σήμερα μετά από 4 χρόνια από τη ψήφιση του Καλλικράτη μπορούμε πέρα από τις διαπιστωμένες δυσλειτουργίες του Νέου θεσμού αλλά και τις σημαντικές εξελίξεις που επέφερε ,άλλο ένα συμπέρασμα πρέπει κατά τη γνώμη μου να εξαχθεί.
Η πραγματοποίηση των Δημοτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές πλήττει την αυτοδιοίκηση ως θεσμό.

Η αυτοδιοίκηση ένας θεσμός με αυτοτέλεια και εγγύτητα προς το πολίτη πρέπει, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας και να μην παρασύρεται από εξωγενείς πολιτικούς παράγοντες.Δεν μπορεί να αποτελεί μέρος μιας γενικότερης πολιτικής αντιπαράθεσης που ξεπερνά αυτή καθαυτή την υπόσταση του.
Στις πρόσφατες εκλογές τα πράγματα έδειξαν ότι επιχειρήθηκε μια ευθεία εμπλοκή της αυτοδιοίκησης . Αντί οι πολίτες να κληθούν να κρίνουν προγράμματα και πρόσωπα για το Δήμο τους ουσιαστικά κλήθηκαν να κρίνουν τους πάντες και τα πάντα. Με ποιό όμως κριτήριο; Με κριτήριο τη κομματική προέλευση των υποψηφίων η τη ικανότητα των προσώπων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας ;
Σε πολλές περιπτώσεις, έγινε το δεύτερο. Σε άλλες επικράτησε το πρώτο.Σε κάθε όμως περίπτωση δεν θα έμπαινε το δίλημμα αυτό αν οι Δημοτικές - Περιφερειακές εκλογές γίνoνταν στον κανονικό τους χρόνο. Στη λήξη δηλαδή της τετραετούς και όχι της κουτσουρεμένης θητείας των τρεισήμισι ετών η οποία μάλιστα ήταν η πρώτη περίοδος λειτουργίας των Καλλικρατικών Δήμων.
Μετά λοιπόν από μια πορεία στην αυτοδιοίκηση αρκετών ετών και έχοντας ζήσει πολλές φορές το πραγματικό διακύβευμα των Δημοτικών Νομαρχιακών - Περιφερειακών εκλογών και φυσικά των βουλευτικών και των ευρωεκλογών πιστεύω πως στο μέλλον οι εκλογές να γίνονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους αν πραγματικά πιστεύουμε στην αυτοτέλεια του θεσμού της αυτοδιοίκησης .  
 http://manolisantonakos.blogspot.gr/