02 Ιουνίου 2014

Επιστολή Μώραλη στον Πρωθυπουργό

 Επιστολή στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε ο νέος Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, με την οποία του ζητά, μεταξύ άλλων, την παρέμβασή του για έναν ανοικτό διάλογο με στόχο την αναθεώρηση των επιλογών του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ, καθώς και την διευρυμένη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Τονίζεται πως θα υπάρξει ενημέρωση και στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων. Η επιστολή του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είναι η ακόλουθη:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,


     Την περασμένη Κυριακή οι πολίτες του Πειραιά έδωσαν στον συνδυασμό μας «Πειραιάς Νικητής» τη λαϊκή εντολή να υλοποιήσουμε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της πόλης του Πειραιά. Παρουσιάσαμε στο λαό του Πειραιά συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα, και προτείναμε ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες λύσεις για τα προβλήματα της πόλης τις οποίες κοστολογήσαμε και τεκμηριώσαμε με ακρίβεια.

     Θεμελιώδης φιλοσοφία για το πρόγραμμά μας είναι ότι η ανάπτυξη και το μέλλον του Πειραιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη θάλασσα, τη ναυτιλία και το λιμάνι του Πειραιά. Πυρήνας της αναπτυξιακής προσπάθειας για τον Πειραιά είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που έχουμε επεξεργαστεί, για το πώς θα γίνει ο Πειραιάς διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Αυτή η στρατηγική αναπτυξιακή επιλογή θα διαμορφώσει τις προυποθέσεις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας από τις νέες επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν στον Πειραιά αλλά και από τις υφιστάμενες που θα υποστηριχθούν ώστε να γίνουν διεθνώς ανταγωνιστικές. Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί συγκριτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα για την οικονομική αναγέννηση της πόλης μας.
     
    Ο συνδυασμός μας «Πειραιάς Νικητής» τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του Δημόσιου χαρακτήρα του Λιμανιού. Πιστεύουμε ότι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Λιμανιού, συνδέεται με την ανάπτυξη και την πορεία της πόλης. Γι΄ αυτό, όπως συμβαίνει σε όλες, σχεδόν, τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης που έχουν στρατηγικής σημασίας λιμένες, ο Δήμος Πειραιώς πιστεύουμε και ζητάμε να συμμετέχει στη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Διεκδικούμε διευρυμένη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ΟΛΠ με στόχο, όχι μόνο τη διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, αλλά και τη δημιουργία καινούριων και βιώσιμων θέσεων απασχόλησης. Επίσης πιστεύουμε ότι σημαντικοί δημόσιοι χώροι που σήμερα βρίσκονται στη δικαιοδοσία του ΟΛΠ μπορούν να αποδοθούν στον Δήμο και στους κατοίκους του Πειραιά, συμβάλλοντας στην βελτίωση του αστικού ιστού της πόλης και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε συγκεκριμένες γειτονιές της πόλης.
Υποστηρίζουμε ότι η αναπτυξιακή προοπτική και η ανταγωνιστική θέση του Λιμένα του Πειραιά θα ενισχυθεί εάν η πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ διατηρηθεί από το Δημόσιο, με ταυτόχρονη, άμεση και ισχυρή παρουσία του Δήμου Πειραιά στη διοίκησή του και υιοθέτηση του ανταγωνιστικού μοντέλου παραχώρησης δραστηριοτήτων σε ιδιώτες μέσω πολυετών συμβάσεων.

Η ολοκληρωμένη πρότασή μας οδηγεί με ασφάλεια στην μεγιστοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Λιμένα. Εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας του Πειραιά και των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης. Συγκριτικά έχει ισχυρά πλεονεκτήματα έναντι της λύσης που έχει υιοθετήσει, προς το παρόν, το ΤΑΙΠΕΔ, με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ και την ιδιωτικοποίησή του.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Για την πόλη του Πειραιά, το λιμάνι αποτελεί πνεύμονα ζωής και σημείο αναφοράς. Κάτοικοι, εργαζόμενοι, έμποροι, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, επιχειρήσεις, στηρίζουν το δημόσιο χαρακτήρα και την ενεργό συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στη διοίκηση και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για το μέλλον.
Ως νέος Δήμαρχος του Πειραιά και με δεδομένη τη θέση μας, ότι το λιμάνι δεν πρέπει να πουληθεί, θα ήθελα να ζητήσω την παρέμβασή σας για να αρχίσει για το Λιμάνι του Πειραιά ένας ανοικτός διάλογος με την τοπική κοινωνία με στόχο την αναθεώρηση και επανασχεδιασμό των επιλογών του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ.

   Με εκτίμηση,

Γιάννης Μώραλης
Δήμαρχος Πειραιώς