Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Στον αέρα η κατάρτιση των νέων προϋπολογισμών των δήμων

Την διαδικασία κατάρτισης των νέων προϋπολογισμών των δήμων αναμένεται να προσδιορίσει με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών.
Η νέα πολιτική ηγεσία έχει ενημερωθεί ήδη, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται και αφορούν τόσο στην κατάρτιση των νέων προϋπολογισμών, όσο και στην διαδικασία λήψης αποφάσεων μέχρι τη 1η Σεπτεμβρίου που αναλαμβάνουν οι νέες δημοτικές αρχές.

Το βασικό πρόβλημα αφορά στην κατάρτιση των προϋπολογισμών οι οποίοι σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν.3852/2010 θα πρέπει να μην καταρτιστούν μεν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά θα πρέπει, σύμφωνα και με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, να έχουν κατατεθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Η πρόβλεψη αυτή δημιουργεί πρακτικά δύο προβλήματα στις νέες δημοτικές αρχές. Είτε θα πρέπει να έχουν προετοιμάσει οι ίδιοι τους νέους προϋπολογισμούς, είτε οι απερχόμενοι δήμαρχοι. Στη δεύτερη περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι θα κριθεί οι νέοι δήμαρχοι να προχωρήσουν στην αναμόρφωση των προϋπολογισμών.