Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014

Διοικητικοί δικαστές: Η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις

Με σκληρή διατύπωση περί "κοινωνικού εκβιασμού" και ανησυχίας για τη μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων που "ξηλώνουν" μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης (π.χ καθαρίστριες) μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ που μιλάει για αρνητικές αποφάσεις της δικαιοσύνης στα θέματα οικονομικής πολιτικής, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σηκώνει το γάντι της αντιπαράθεσης με το Υπουργείο Οικονομικών , ύστερα από ένα πολύμηνο διάλλειμα ουσιαστικής εκεχειρίας. Η διατύπωση είναι αιχμηρή και η επιλογή του όρου "κοινωνικός εκβιασμός" δεν είναι τυχαίος. Όταν μάλιστα επιλέγεται από μια κοινωνική ομάδα, όπως οι δικαστές, είναι αντιληπτό ότι προσλαμβάνει μεγαλύτερη σημασία. Λένε χαρακτηριστικά με ανακοίνωσή τους:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την έντονη ανησυχία των διοικητικών δικαστών για τη σταθερή άρνηση της Εκτελεστικής Εξουσίας να συμμορφώνεται σε δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της. Στο ίδιο κλίμα, οι διοικητικοί δικαστές αποδοκιμάζουμε τον κοινωνικό εκβιασμό που επιχειρείται δια μέσω των ευρείας δημοσιότητας πρόσφατων διαρροών του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση που τα δικαστήρια κρίνουν αντισυνταγματικές περικοπές αποδοχών επαγγελματικών ομάδων ή περικοπές συντάξεων, τότε το προκύπτον δημοσιονομικό κόστος θα καλύπτεται με νέα μέτρα που θα θίγουν τις ίδιες επαγγελματικές ομάδες στις οποίες αφορούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Η Εκτελεστική Εξουσία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις σε κάθε περίπτωση και όχι να επικαλείται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μόνο όταν αυτές είναι αρεστές"

Γιατί το λένε

Είναι προφανές ότι οι δικαστές φωτογραφίζουν την υπόθεση των καθαριστριών που δικαιώθηκαν στο Πρωτοδικείο αλλά το ΥΠΟΙΚ έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την απόφαση περί επαναπρόσληψης, αλλά στο φόντο είναι και οι αποφάσεις του Μισθοδικείου που κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς και των ίδιων των δικαστών. Η ανακοίνωση όμως σηματοδοτεί και το τέλος μιας εκεχειρίας που είχε επιτευχθεί με διαρκείς δηλώσεις τόσο απ΄την πλευρά του πρωθυπουργού όσο και το αρμόδιου υπουργού Χαρ. Αθανασίου πως "οι αδικίες στους δικαστές- περικοπές σχεδόν 60%- θα αποκατασταθούν". Η ανακοίνωση σηματοδοτεί προφανώς μια νέα περίοδο αντιπαράθεσης, πολλώ δε μάλλον που η διατύπωση που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ στην έκθεσή του για ΄αρνητικές δικαστικές αποφάσεις" ενόχλησε ιδιαίτερα:

Τι λέει το ΔΝΤ

«Δεν περιμένουμε πια αρνητικές αποφάσεις σχετικά με ειδικά μισθολόγια ή εισφορές επί των ακινήτων. Παρ’ όλα αυτά, εάν υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις, έχουμε δεσμευτεί για τη λήψη μέτρων συμψηφισμού» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ταμείου.

Στο μεταξύ σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι «Αρνητικοί- δυσμενείς κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις δυσμενείς αποφάσεις του Δικαστηρίου σχετικά με περικοπές στο παρελθόν μισθών και εισφορών ιδιοκτησίας, τον αβέβαιο αντίκτυπο των νέων πρωτοβουλιών της φορολογικής πολιτικής, ιδίως εκείνων που εισάγονται στο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, τυχόν υστέρηση των φόρων ακίνητης περιουσίας (το νέο καθεστώς τέθηκε σε ισχύ μόλις στις αρχές του έτους), και των δαπανών στον τομέα της υγείας. Οι αρχές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα, εάν οι αρνητικοί κίνδυνοι υλοποιηθούν».