23 Μαΐου 2014

Αναβάθμισε την ελληνική οικονομία ο Fitch

Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω την πιο δύσκολη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής της και αναμένεται να επιτύχει και φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ, μετά το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,8% του ΑΕΠ που πέτυχε το 2013,
αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, αιτιολογώντας την απόφασή του να προχωρήσει στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από "B-" σε "B" με σταθερές προοπτικές καθώς και στην αναβάθμιση της «οροφής της χώρας» (country ceiling) από "B+" σε "ΒΒ".
Ο οίκος αναφέρει επίσης στην αιτιολόγησή του ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου έχει μειωθεί και ότι υπάρχουν πολλές ρεαλιστικές επιλογές για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-15. Ο Fitch τονίζει ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και στηρίζουν τη βασική πρόβλεψή του ότι θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 0,5% και να αυξάνεται στο 2,5% το 2015. Σημειώνει, επίσης, ο Fitch ότι η Ελλάδα σημείωσε το 2013 για πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (0,7% του ΑΕΠ), για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν στο μέλλον να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι, σύμφωνα με τον Fitch, μία ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης που θα στηρίζει τη βασική πρόβλεψη του οίκου για διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4% του ΑΕΠ, η πρόοδος στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μία επιτυχής έξοδος από το πρόγραμμα βοήθειας με πρόσβαση στις αγορές με προσιτά επιτόκια και η ελάφρυνση του χρέους όσον αφορά τα δάνεια από τον επίσημο τομέα (OSI) με όρους που θα βελτιώνουν σημαντικά τις μακροχρόνιες δυναμικές του δημόσιου χρέους.

Ο Fitch σημειώνει ότι με την πιο δύσκολη φάση της προσαρμογής της Ελλάδας να έχει περάσει, το αξιόχρεό της γίνεται λιγότερο ευαίσθητο σε καθυστερήσεις στις πολιτικές και πολιτικές κρίσεις. Στους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν στο μέλλον αρνητικά το αξιόχρεο, ο Fitch αναφέρει μία εγχώρια πολιτική κρίση και /ή επιδείνωση των σχέσεων με τους πιστωτές που θα εγείρει αμφιβολίες όσον αφορά την ικανότητα και βούληση της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή της. Ο οίκος σημειώνει ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει υψηλός.

«Οι πρόωρες γενικές εκλογές στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι το πιο πιθανό σενάριο, αν και οι εκλογές φέτος δεν μπορούν να αποκλειστούν. Αν και δεν είναι το βασικό σενάριο του Fitch, υπάρχει ένας κίνδυνος ότι η επόμενη κυβέρνηση θα υποστήριζε λιγότερο τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσή του ο οίκος. Αναφέρει, επίσης, στους παράγοντες που θα επηρέαζαν αρνητικά το αξιόχρεο ενδεχόμενη αποτυχία της οικονομίας να ανακάμψει, που θα οδηγήσει σε χρηματοδοτικά κενά και υψηλότερους κινδύνους όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Η συνέχιση των μειώσεων των τιμών μεσοπρόθεσμα θα επηρέαζε αρνητικά τις μακροοικονομικές προοπτικές, σημειώνει ο Fitch. O οίκος προβλέπει πάντως επιστροφή σε θετικό πληθωρισμό το 2015.

Περαστικά σας23/05/201410:35Μου λένε που οι ΣΥΡΙΖΑΙοι λένε ότι ο Fitch παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας ενώ την ίδια στιγμή έχουν κάνει σημαία στον προεκλογικό τους αγώνα τα δημοσιευματα των FT . Τα άκρα λατρέυουν τις θεωρίες συνομωσίας εξου άλλωστε το άνοιγμα το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά.
Απάντηση
'Ελλην23/05/201410:34H xώρα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης και κανείς τσιπροκαμμένος δεν μπορεί να την ανατρέψει.
Απάντηση
ΕΛΛΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΩΝ23/05/201409:46Τα παρακάτω σχόλια είναι ενδεικτικά των λόγων που μας οδήγησαν ως εδω. Παντελής άγνοια συνδυασμένη με πολλή μαγκιά και πασπαλισμένη με κομματικό φανατισμό και συμφέρον. Ο ένας συνδέει τη τσέπη του με την αξιολόγηση του οικου(!), ο άλλος μιλάει για διεθνή συνομωσία πριν τις ευρωεκλογές(!!!). Παιδιά να σας θυμίσουμε οτι οι Ευρωεκλογές διεξάγονται σε ολόκληρη την Ευρώπη! Το ξέρω οτι πάθατε σοκ αλλά ξέρετε οι ευρωπαίοι και οι αμερικανοί έχουν πολύ σημαντικότερα προβλήματα να ασχοληθούν. Εχουμε καταλάβει οτι το μόνο που σας κάνει κουκου είναι το επίδομα και η σύνταξη. Μην ασχολείστε λοιπόν εσείς με οίκους αξιολόγησης, επενδύσεις, τουρίστες, τράπεζες και άλλα τέτοια καπιταλιστικά. Την κυριακή ψηφίστε ανατροπή και μετά βουρ για μπανάκι στο επαναστατικό σας αυθαίρετο..
Απάντηση
Τιμωρός23/05/201410:23Φίλε μάλλον ζεις στον κόσμο σου και δεν έχεις καταλάβει τί παιχνίδι κυριαρχίας παίζεται από ΗΠΑ και Γερμανία πάνω στην πλάτη της Ελλάδας. Κι αν νομίζεις ότι ένα "κακό" πολιτικό αποτέλεσμα για τη Γερμανία και τους σχεδιασμούς της για οικονομική κυριαρχία στην Ευρωζώνη στην Ελλάδα δεν επηρεάζει σε τίποτα τις γενικότερες εξελίξεις για την Ευρωζώνη και το εννιαίο νόμισμα, καλύτερα να μην γράφεις τίποτα, διότι εκτίθεσαι. Ας βγουν τα προβλεπόμενα από την κάλπη και θα καταλάβεις από Δευτέρα κιόλας τί έχει να γίνει. Μας θέλουν άπορους και δούλους να μην ορίζουμε ούτε το σπίτι μας αλλά θέλω να πιστεύω ότι η πλειοψηφία του κόσμου έχει πλέον αντιληφθεί τί παίζεται και θα δώσει την απάντηση που πρέπει στην κάλπη, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι προσκυνημένοι και καλοβολεμένοι με τα λεφτά μας δούλοι του συστήματος θα πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν για καμιά πραγματική και τίμια δουλειά να κάνουν πλέον.
Απάντηση
ζιοβαννι ολιβειρα23/05/201410:21ζωγραφιζεις
Απάντηση
Προς όλα τα νούμερα23/05/201409:28Πόσο άσχετοι μπορεί να είστε εάν νομίζετε ότι θα μπει στην λογική μια εταιρεία αξιολόγησης να εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα . Αν ήταν έτσι δεν θα ανέβαλε η Moodys την αξιολόγηση του Απριλίου για τον Σεπτέμβρη . Για αυτές τις εταιρείες μετράνε τα νούμερα και μόνο αυτά. Όσο για τα αποτελέσματα των εκλογών η εμπειρία μου έχει δείξει ότι για τα καλά υπάρχει ταβάνι για τα άσχημα δεν υπάρχει πάτος.
Απάντηση
Γιάννης23/05/201409:25Τυχαίο; δεν νομίζω. Να δούμε μόνο αν θα τσιμπήσουμε πάλι ή αν αυτήν την φορά είμαστε σκεπτόμενοι.
Απάντηση
Giorgos23/05/201408:48ΜΠΡΑΒΟ ! ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΕΞΤΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ... ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΤΣΑΜΠΑ ΧΡΗΜΑ Η ΦΙΤΣ.
Απάντηση
nik23/05/201408:382 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΡΕ ΣΕΙΣ ΠΟΣΟ ΓΕΛΟΙΟΙ ΦΑΙΝΕΣΤΑΙ ,ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΟΙ ΧΑΡΤΤΟΓΙΑΚΑΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ T PC ΤΙΣ ΦΙΤΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΝΤΟΛΕΣ ΜΠΑΣ Κ ΠΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟ Κ ΨΗΦΙΣΕΙ ΘΑΜΑΡΑ .ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ ΜΑΥΡΟ Κ ΧΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΘΕΤΑΙ ΤΑΡΑΚΟΥΛΟ 1 Κ ΣΗΜΕΡΑ ΛΑΜΟΓΙΑ
Απάντηση
Αντώνης23/05/201408:31Εντελώωως τυχαία η χρονική στιγμή. Ο ιστορικός του μέλλοντος είναι αυτός που θα μπορέσει να εξηγήσει πώς με όλα τα δεδομένα, τόσο απλόχερα δοσμένα (μέσω του Διαδικτύου) στους ψηφοφόρους, αυτοί μπόρεσαν να αυτο-τυφλωθούν τόσο βάναυσα. Προτρέχω, ξέρω, αλλά επιτρέψτε μου η εμπειρία του παρελθόντος να με κάνει να μην πιστεύω πια στον Έλληνα ψηφοφόρο. Δυστυχώς.
Απάντηση
χαχα23/05/201408:24μιλάμε για στυγνη προσπάθεια παρεμβασης στο εσωτερικό της χωρας... Να πιστεψουμε δηλαδη τους "διεθνείς οίκους αξιολόγησης" και όχι την τσέπη μας που την βλέπουμε άδεια... ρε μας δουλευετε παραμονη εκλογών?
Απάντηση
ΑΚΗΣ23/05/201408:11Ο εθνικοσοσιαλισμός προβάλει η μοναδική λύση που μπορεί να υποτάξει το διεθνές κεφάλαιο και τις αγορές, είναι η μόνη ελπίδα των άνεργων και των εξαθλιωμένων πολιτών, κανείς άλλος δεν μπορεί να αντισταθεί στη λαίλαπα των διεθνών αγορών. Γι αυτό παρατηρείται το φαινόμενο σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης αύξηση των ποσοστών των ακροδεξιών κομμάτων, φυσικά και στην Ελλάδα όπου αναμένεται η Χρυσή Αυγή να φτάσει σε διψήφια νούμερα στις ευρωεκλογές. Η προσπάθεια ανακοπής του ρεύματος αυτού δεν μπορεί να γίνει με λόγια και συκοφαντίες και ταυτόχρονα αυστηρή λιτότητα. Η πολιτική που ακολουθεί η ευρωζώνη για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους οδηγεί αναπόφευκτα σε βαθιά νερά και θολά.
Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


2500  χαρακτήρες απομένουν
* Υποχρεωτικά πεδία
Το protothema.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.
Όλες οι ειδήσεις