Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό ζητά ο A.Τσίπρας

Καμία δύναμη Frontex και κανένας φράκτης δεν μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο της μετανάστευσης τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και ζητά την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο την αναθεώρηση του «Δουβλίνο ΙΙ», με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η επιστολή κοινοποιείται, επίσης, στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Με αφορμή τα συνεχόμενα τραγικά γεγονότα στη Λαμπετούζα της Ιταλίας και στο Φαρμακονήσι, ο κ. Τσίπρας επικαλείται το άρθρο 15 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή 'Ενωση και ζητεί από τον κ. Ρομπάι να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό, με αντικείμενο την αναθεώρηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 343/2003 (Δουβλίνο ΙΙ), σύμφωνα και με το άρθρο 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή «των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, μεταξύ άλλων και στο οικονομικό επίπεδο» στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει σαφείς αιχμές για τη στάση των βόρειων χωρών της ΕΕ στο μεταναστευτικό και την πίεση που υφίστανται οι χώρες του νότου στο πρόβλημα αυτό. Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «είναι ανάγκη, στο πλαίσιο αυτό, να υπάρξει άμεση επανεξέταση ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ για την μετανάστευση και το άσυλο, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό έδαφος».
Παράλληλα, χαρακτηρίζει αποτυχημένη τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα οι πρωτοβουλίες που υπήρξαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στις χώρες προέλευσης, δεν είχαν μετρήσιμα αποτελέσματα.
«Καμία δύναμη Frontex και κανένας φράκτης» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να σταματήσει ένα φαινόμενο το οποίο είναι, εν μέρει, αποτέλεσμα της κρίσης που επικρατεί στις χώρες απ' όπου αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν. Ούτε θα το καταφέρουμε, αυτό υιοθετώντας στο Νότο, κάτω από την πίεση των κυβερνήσεων χωρών του Βορρά της ΕΕ, όλο και πιο καταπιεστικές πολιτικές απέναντι στους μετανάστες».
Υπό το πρίσμα αυτό, υπογραμμίζει την ανάγκη να σχεδιαστούν αμέσως αποτελεσματικά μέτρα για τη διάσωση των μεταναστών στις ανοιχτές θάλασσες, για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στα σημεία εισόδου και την υιοθέτηση μιας νομικής διαδικασίας και ενός νέου νομικού πλαισίου, το όποιο θα ρυθμίζει αποτελεσματικά και δίκαια την πρόσβαση των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη, στο μέτρο του δυνατού, και τις δικές τους επιθυμίες.
Ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζει «υποκριτικό και ανήθικο, να γίνονται μεγαλόστομες δηλώσεις από ηγέτες των επί μέρους θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κάθε φορά που έχουμε τραγικά συμβάντα, δηλώσεις, οι οποίες ξεχνιούνται αμέσως μετά την αποχώρηση των τηλεοπτικών συνεργείων από τους χώρους της τραγωδίας που επισκέπτονται αυτοί οι ηγέτες».
Τέλος, ζητεί από τον κ. Ρομπάι να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να υπάρξει επείγουσα διάθεση κονδυλίων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, που επιδεινώνεται διαρκώς, στο πλαίσιο της ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.