10 Δεκεμβρίου 2013

Όπερα και παραμύθι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μετρώντας περισσότερο έναν μήνα επαναλειτουργίας, υποδέχεται τα Χριστούγεννα, με τρεις διαφορετικές παραστάσεις, για όλη την οικογένεια.
Το Θέατρο, για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του προσκαλεί τους θεατές να δουν τις τρεις  παραστάσεις με ένα πακέτο - δώρο στην τιμή των 29 ευρώ (η τιμή αφορά στην προπώληση).
Οι παραστάσεις
Η Κόρη της Καταιγίδος
25, 26, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου/ 1, 2, 4, 5 και 6 Ιανουαρίου

Οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, από τις Όπερες των ζητιάνων

Περισσότερο από μισό αιώνα παρέμενε ξεχασμένη η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Η κόρη της καταιγίδος». Βασισμένη στη φάρσα Το βαγόνι των κυριών του Μωρίς Ενεκέν 91917), «Η κόρη της καταιγίδος», βγήκε από το αρχείο της, χάρη στην έρευνα της θεατρικής ομάδας «Οι όπερες των ζητιάνων», και αναδείχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Φεστιβάλ Αθηνών 2011.

Μακριά από τις ευκολίες μιας τεχνητής νοσταλγίας για «τον παλιό εκείνο τον καιρό», η ανελέητη αυτή σάτιρα του αστικού γάμου αναδεικνύεται, χάρη στη μοντέρνα σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη και τη διεύθυνση του Χαράλαμπου Γωγιού, ως υπόδειγμα ιστορικά καίριου και ζωτικού μουσικού θεάτρου, αιχμηρού εργαλείου κριτικής των ηθών της σύγχρονης Ελλάδας.

Στην αναβίωση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, χάρη στη συνεργασία με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, οι φίλοι του μουσικού θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, την πλήρη και αυθεντική εκδοχή του έργου, ενορχηστρωμένη από το συνθέτη για σύνολο 24 οργάνων.

Το Μαγικό Βιολί της Μαριβίταs Γραμματικάκη

14, 15, 21, 22, 28 και 29 Δεκεμβρίου / 4, 5, 11 και 12 Ιανουαρίου

Ένα έργο για τη μαγική δύναμη της μουσικής. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, γεμάτο χρώματα, νότες, ήχους, για το μεγαλείο της αγάπης. Κάποτε σε μια γκρίζα πολιτεία, ζούσε ένας βασιλιάς που μισούσε την ομορφιά, τα χρώματα και τα τραγούδια και απαγόρευε σε όλους τους πολίτες να τραγουδούν και να χαίρονται. Ακόμα και την κόρη του δεν δίστασε να φυλακίσει γιατί τραγούδησε μια μέρα μαγεμένη από το βιολί ενός τσιγγάνου που μπήκε τυχαία στη πολιτεία. Ο βασιλιάς τρόμαξε μόλις άκουσε το τραγούδι και διέταξε να φυλακίσουν όλους όσοι τραγούδησαν μαζί με τον τσιγγάνο. Διέταξε να πετάξουν το βιολί του., αλλά δεν πρόλαβαν γιατί ο τρελός της πολιτείας το έκρυψε. Ο βασιλιάς μένει μόνος πλέον, συντροφιά με τον τρελό. Το άκουσμα του βιολιού του ξυπνάνε αναμνήσεις, που τον γεμίζουν λύπη. Για πρώτη φορά αποκαλύπτει πως φοβάται τον πόνο.

Το μουσικό παραμύθι αποκαλύπτει την δύναμη της μουσικής και της αγάπης. Μια ιστορία που γεννήθηκε από ένα παιχνίδι της λέξης όπερα, και δημιούργησε τους πέντε ήρωες. Τον βασιλιά Οράτιο, τον υπηρέτη Πρόκα τον τρελό της πολιτείας Έντυ, την κόρη του βασιλιά Ρόζα και τον τσιγγάνο μουσικό Αμίρ (τα αρχικά των χαρακτήρων σχηματίζουν τη λέξη ΟΠΕΡΑ).

Πέντε γράμματα γίνονται πέντε ήρωες και φέρνουν τους νέους ακροατές κοντά στην όπερα.

Το Πνεύμα των Χριστουγέννων

23, 27, 30 Δεκεμβρίου, 6 Ιανουαρίου

Εμπνευσμένη από την νουβέλα του Καρόλου Ντίκενς, με τίτλο «Το Πνεύμα των Χριστουγέννων», η παράσταση είναι ένας ύμνος προς την ζωή και την αγάπη.

Για 170 χρόνια, από την ημερομηνία της πρώτης δημοσίευσής του το 1843, το έργο, κρατά αναλλοίωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, ο τσιγκούνης Eμπενίζερ Σκρουτζ, που δεν είναι σε θέση να ζήσει, ν' αγαπήσει, να χαρεί, αφού κύριο μέλημά του είναι πως θα ξοδέψει λιγότερα για τις ανάγκες του, αναβιώνει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Η παράσταση είναι σύλληψη του ηθοποιού Άκη Σακελλαρίου. Συμμετέχουν ενεργά οι 12 μουσικοί της Καμεράτα SINFONIA, οι οποίοι ερμηνεύουν την πρωτότυπη μουσική ενορχήστρωση ειδικά για την παράσταση του Θεόδωρου Λεμπέση.

Βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν η μαγεία, τα πνεύματα και το φως! Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές υπολογιστικής όρασης και αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας οι ηθοποιοί ζωγραφίζουν με τις κινήσεις τους και τη φωνή τους, σε μια τεράστια οθόνη, την ιστορία του παραδόπιστου Εμπενίζερ Σκρουτζ.

Πωλήσεις εισιτηρίων: στα ταμεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32. Τηλ. 210 4143310,320 (καθημερινά: 10.00-13.00 & 17.00-20.00).