24 Αυγούστου 2013

Δημοτικές 2014: το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ…



 Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι σήμερα, δεν έχει να επιδείξει προϊστορία δημάρχων που να μακροημέρευσαν, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Συνήθως, οι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ έχαναν αμέσως μετά την πρώτη τετραετία τους δήμους που είχαν κερδίσει..! Για τους γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις, ήταν ένα ακόμη σύμπτωμα της «φαγωμάρας» της Αριστεράς, αλλά και της ανακολουθίας λόγων και πράξεων των ίδιων των δημάρχων.
Το 2010, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε ΕΝΑΝ δήμο, επί συνόλου 66, στο λεκανοπέδιο Αττικής: ο κ. Χρ. Κορτζίδης στον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης. Πιθανότατα, λόγω της διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, αφού τη δεύτερη Κυριακή ο κ. Πασβαντίδης «διοχέτευσε» το 20% που είχε πάρει στον κ. Κορτζίδη, προκειμένου να μην εκλεγεί ο επίσημος εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Κωνσταντάτος. Η λογική λέει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση  δεν θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη με ένα ποσοστό μικρότερο του 35% των δημάρχων που θα εκλεγούν. Είναι αυτό εφικτό όμως;
Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου αλλά και από όσα έχουν διαφανεί μέχρι σήμερα σε δήμους στους οποίους έγιναν οι πρώτες συζητήσεις των μελών, είναι η έλλειψη ικανών στελεχών, τα οποία ενδιαφέρονται πραγματικά να ασχοληθούν με τον «λαβύρινθο» των δήμων. Και το «πραγματικό» ενδιαφέρον δεν είναι συνάρτηση μόνο των οικονομικών δεδομένων των δήμων, αλλά και ο φόβος για την εσωκομματική αντιμετώπιση που θα έχουν..!
Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι έως τώρα συζητήσεις και επεξεργασίες που έχουν γίνει κατατείνουν στα εξής δεδομένα:
Στους μικρούς δήμους θα επιδιωχθεί η συγκρότηση «καθαρών» συνδυασμών, με επικεφαλής κομματικά στελέχη και στόχο την κατάκτηση τουλάχιστον του κομματικού ποσοστού των εκλογών του Ιουνίου 2012.
Στις πρωτεύουσες των νομών ο πήχης τοποθετείται ψηλότερα, με στόχο την κατάκτηση αρκετών δήμων ή στη χειρότερη περίπτωση εκλογική επίδοση υψηλότερη αυτής του Ιουνίου 2012.
Οι μεγαλύτερες δυσκολίες θα υπάρξουν στους μεγάλους δήμους, με σοβαρή πιθανότητα την επιστράτευση πρωτοκλασάτων πολιτικών στελεχών.
Στις περιφέρειες, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν συμπράξεις με άλλους όμορους πολιτικούς χώρους, θα αξιοποιηθούν κοινοβουλευτικά στελέχη πρώτης γραμμής.