Η κοινοποίηση της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη να προχωρήσει στην ανατροπή του υφιστάμενου εκλογικού συστήματος με τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου, μπορεί να προκάλεσε αρχικά αμηχανία σε πολλούς αιρετούς, ωστόσο φαίνεται πως φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά από ορισμένες πλευρές.
Στο γενικό πλαίσιο της πρότασης που φαίνεται να διατυπώνει το υπουργείο Εσωτερικών είναι να διεξάγονται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μέσω ενός ενιαίου ψηφοδελτίου , στο οποίο οι πολίτες θα ψηφίζουν για το δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη που επιθυμούν. Σε άλλο ψηφοδέλτιο, το οποίο θα είναι ενιαίο και αυτό, θα μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν τους δημοτικούς ή περιφερειακούς συμβούλους που επιθυμούν να αναδείξουν στα νέα αιρετά όργανα του πρώτου και του δευτέρου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Όπως υποστηρίζει ο Ε. Στυλιανίδης, μέσα απ’ αυτό το σύστημα θα εδραιωθεί η άποψη ότι επιλέγεται κάποιος επειδή είναι άξιος και όχι λόγω πολιτικής υποστήριξης από συγκεκριμένα κόμματα. Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα μειωθούν και τα φαινόμενα της διαπλοκής. Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέγει τον υποψήφιο που επιθυμεί ανεξάρτητα από κομματικές γραμμές. Από την άλλη πλευρά οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθυνθούν στο σύνολο των πολιτών και όχι σε εκλογείς που υποστηρίζουν συγκεκριμένα κόμματα.
Πάντως η ανάδειξη τοπικών αρχόντων με ενιαίο ψηφοδέλτιο δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία αντίθετα σε πολλές χώρες του εξωτερικού αποτελεί μια συνήθη τακτική. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες όπως στην Ιρλανδία και στη Γερμανία, οι πολίτες μέσα από το ενιαίο ψηφοδέλτιο αναδεικνύουν μόνο τους δημοτικούς συμβούλους. Στη συνέχεια συγκροτείται σε σώμα το δημοτικό συμβούλιο το οποίο απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για κατάθεση βιογραφικών από υποψήφιους δημάρχους! Το δημοτικό συμβούλιο αξιολογεί τις υποψηφιότητες και στη συνέχεια «συνάπτει» μια μορφή συμβολαίου με το δήμαρχο που θα επιλεγεί.