30 Ιανουαρίου 2013

2 μεγάλες προκλήσεις

Του Δημήτρη Καρύδη*
Ο Πειραιάς είναι αλήθεια ότι βιώνει με σκληρό τρόπο την οικονομική κρίση. Τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια και η ανεργία αναδεικνύουν τα μεγάλα ζητήματα που θέλουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε μπροστά μας, λοιπόν, δύο μεγάλες προκλήσεις – την ανάπτυξη με παραγωγικές επενδύσεις και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Τo 2009, καταρτίστηκε το αναπτυξιακό σχέδιο για τον Πειραιά, που περιελάμβανε έργα
πνοής, όπως το λιμάνι για τα κρουαζιερόπλοια, το ξενοδοχείο πέντε αστέρων και το εκθεσιακό κέντρο, την πολιτιστική ακτή ύψους 1 δις ευρώ. Είναι ανάγκη να υπάρξει σήμερα συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων στην κατεύθυνση της άμεσης επικαιροποίησής του. Στόχος μας πρέπει να είναι η άμεση προώθηση του προγράμματος, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να ενισχυθεί το εμπόριο και το εισόδημα των Πειραιωτών.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν χωρίς μπρος – πίσω. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για αλλαγή της θέσης του λιμανιού για την κρουαζιέρα είναι εκτός τόπου και χρόνου, πρόχειρες και ανεύθυνες.
Είναι σαφές ότι πρέπει να δοθεί επιτέλους δυναμική και οριστική λύση για τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία των ναυπηγείων. Η πρόταση που έχει κατατεθεί για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας, συναντά αποδοχή και πρέπει να γίνει πράξη, με την σύμπραξη του ιδιωτικού και κρατικού τομέα.
Η Ναυπηγική και Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία που ήταν πάντα ένα πλεονέκτημα στον Πειραιά, όσον αφορά τις θέσεις εργασίας αλλά και την ανάπτυξη, πρέπει από «νεκρή» ζώνη να μετατραπεί σε ζώνη οικονομικής προόδου και να τεθεί ως προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική.
Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση και αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου. Ζητούμε την άμεση έναρξη της λειτουργίας του. Το Δημοτικό Θέατρο μπορεί να είναι η κορωνίδα των πολιτιστικών θεσμών της πατρίδας μας και να προσφέρει στην αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Η αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη μας, θα επιτευχθεί με μεγάλα έργα και τοπικές πρωτοβουλίες. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η επέκταση του τραμ στον Πειραιά που θα εξυπηρετεί καθημερινά 35.000 ανθρώπους, όπως και η επέκταση του μετρό. Επιπρόσθετα, είναι αναγκαίο να υπάρξουν πρωτοβουλίες του επιχειρηματικού κόσμου και των εμπορικών συλλόγων στην κατεύθυνση της υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων (πχ εκπτώσεις και προσφορές για συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας).
Τα θέματα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης είναι καθοριστικά στη σημερινή εποχή. Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα πρωτοβουλιών αλληλεγγύης κυρίως προς τα παιδιά, τους μακροχρόνια ανέργους, τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, τους γέροντες και τα ΑΜΕΑ.
Προτείνω τη συγκρότηση ενός Σχεδίου Κοινωνικής Συνοχής, ενός Επιχειρησιακού Σχεδίου μεταξύ της περιφέρειας και των Δήμων με τη συμμετοχή της Εκκλησίας, των επαγγελματικών επιμελητηρίων, των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων του ευρύτερου Πειραιά αλλά και ιδιωτών και επιχειρηματιών με ευαισθησία και προσφορά σε ζωτικά θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Tέλος, είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε θετικές πρωτοβουλίες που περιέχονται στις συμφωνίες με τους δανειστές και εταίρους μας.
Υπάρχουν προς διάθεση 20 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία πιλοτικών μοντέλων διασφάλισης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση, σε δύο περιοχές της χώρας. Ας αγωνιστούμε όλοι μαζί, να διεκδικήσουμε μια από αυτές τις δύο περιοχές να είναι ο Πειραιάς με πρωτοβουλία της περιφέρειας και των Δήμων σε συνεργασία με όλους τους βουλευτές.
Η ενεργοποίηση όλων μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

* Ο Δημήτρης Καρύδης είναι Γραμματέας στον Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ.