27 Μαΐου 2012

Αθήνα: Τραπεζάκια έξω και στην Ομόνοια

Δράσεις στις προβληματικές περιοχές της Αθήνας επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων προκειμένου να τις «βγάλει» από την υποβάθμιση και ταυτόχρονα να τονώσει την εμπορική και κοινωνική τους δραστηριότητα.
Τα μέτρα που δρομολογεί σε πρώτη φάση ο δήμος Αθηναίων έχουν να κάνουν με τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πλατεία Ομονοίας. Όπως δηλώνει στο localit η αναπληρώτρια δήμαρχος και αρμόδια αντιδήμαρχος Αθηναίων Νέλη Παπαχελά
η απόφαση του δήμου είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, που λειτουργούν γύρω από την πλατεία Ομονοίας να έχουν το δικαίωμα, αν το ζητήσουν, να τους χορηγηθεί άδεια τραπεζοκαθισμάτων.
«Πιστεύουμε ότι είναι ένα μέτρο το οποίο θα τονώσει την περιοχή της Ομόνοιας» δηλώνει η αναπληρώτρια δήμαρχος Αθήνας επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει τέτοιου είδους δραστηριότητα στην πλατεία Ομονοίας είναι σίγουρο ότι η περιοχή θα βελτιώσει την εικόνα της, ενώ μέσα από την πολυκοσμία που θα υπάρξει, αφού η Ομόνοια είναι ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, θα καταπολεμηθεί αυτομάτως η κάθε είδους παραβατικότητα. Φυσικά άδειες τραπεζοκαθισμάτων δεν πρόκειται να δοθούν για την πλατεία Ομονοίας η οποία θα παραμείνει ως έχει.

Την ίδια στιγμή ο δήμος Αθηναίων μέσα από το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά» έχει ξεκινήσει επαφές με ιδιοκτήτες μεγάλων αλλά εγκαταλελειμμένων κτιρίων, τα οποία θέλει να αξιοποιήσει. Τα κτίρια αυτά, που αριθμούν περισσότερα από 100 στην Αθήνα, μπορεί στο παρελθόν να κοσμούσαν την πρωτεύουσα με το κάλλος τους αλλά σήμερα έχουν καταλήξει να είναι ερειπωμένα, ενώ και σε πολλές περιπτώσεις τελούν υπό κατάληψη ή χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Όπως τονίζει η κ. Παπαχελά ήδη οι πρώτες ερευνητικές ενέργειες είναι θετικές καθώς ορισμένες τράπεζες που είναι ιδιοκτήτες τέτοιων κτιρίων δέχονται να παραχωρήσουν την κυριότητα των ακινήτων τους στο δήμο για κάποια χρόνια, ο οποίος θα αναλάβει να τα ανακαινίσει και να τα αξιοποιήσει αναβαθμίζοντας έτσι γειτονιές στις οποίες τα κτίρια αυτά δεσπόζουν. Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια είναι χαρακτηρισμένα «νεοκλασικά – διατηρητέα» και βρίσκονται μέσα στην λίστα των 2.653 διατηρητέων κτιρίων της Αθήνας.
  localit