26 Απριλίου 2012

Times: Η άνοδος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το ρευστό προεκλογικό σκηνικό

Το όλο και πιο δημοφιλές κόμμα του Πάνου Καμμένου που αντιτίθεται στο μνημόνιο θα μπορούσε να απειλήσει τη συμμόρφωση της Ελλάδας προς το πρόγραμμα λιτότητας της ΕΕ και του ΔΝΤ και να ρίξει την ευρωζώνη σε νέα αναταραχή μετά τις ελληνικές εκλογές, γράφουν σε αφιέρωμά τους στους Ανεξάρτητους Έλληνες οι Times.

Ο ίδιος ο κ. Καμμένος δηλώνει ότι οι Έλληνες πρέπει να εργαστούν σκληρά, αλλά θέλουν να εργαστούν υπό καθεστώς ελευθερίας, δημοκρατικών θεσμών και κυριαρχίας. Οι Times τον περιγράφουν ως μέρος του λαϊκιστικού κύματος στην Ελλάδα που εξεγείρεται κατά της αυστηρής λιτότητας που επιβάλλεται από τις Βρυξέλλες και πιο ιδιαίτερα από τη Γερμανία.


Η εφημερίδα επισημαίνει την άνοδο στις δημοσκοπήσεις για κόμματα που απορρίπτουν το μνημόνιο, κάτι που «θα μπορούσε να απειλήσει το σχηματισμό μίας ακόμα φιλομνημονιακής κυβέρνησης στην Ελλάδα»

Ο βετεράνος δημοσκόπος και καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολακόπουλος τονίζει ότι η κατάσταση όπως αποτυπώνεται από τι δημοσκοπήσεις είναι ρευστή. «Αρχικά υπάρχει η πρόθεση ψήφου διαμαρτυρίας και έπεται η απόφαση για το ποιο κόμμα είναι καλύτερο για αυτή τη διαμαρτυρία», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι κάποιος που απαντά τη μία μέρα ότι θα ψηφίσει Ανεξάρτητους Έλληνες μπορεί σε δύο μέρες να ταχθεί υπέρ της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ως προς το κόμμα του Πάνου Καμμένου, ο ίδιος λέει ότι είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη που έχει σχηματιστεί ένα κόμμα του διαδικτύου. «Αρχίσαμε με μια σελίδα στο Facebook με 1000 Likes. Τώρα έχουμε 67.000», λέει ο κ. Καμμένος. Προσθέτει ότι υπάρχουν 20.000 εθελοντές στο ίντερνετ, στους οποίους ο ίδιος στέλνει βίντεο από το iPad, το οποίο στη συνέχεια προβάλλεται σε καφενεία σε ανθρώπους πιο ηλικιωμένους που δεν έχουν σύνδεση ίντερνετ.

Οι Times σχολιάζουν ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Έλληνες «θέλουν και την πίτα γεμάτη και το σκύλο χορτάτο». Η μεγάλη πλειοψηφία υποστηρίζει την παραμονή στο ευρώ, αλλά όμοιο ποσοστό των πολιτών αντιτίθεται στους όρους της διάσωσης. Κόμματα και της δεξιάς και της αριστεράς υποστηρίζουν ότι αυτό είναι δυνατό, προσθέτει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των αντιμνημονιακών κομμάτων, καθώς τα τρία κόμματα της αριστεράς δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, πόσο μάλλον να ενωθούν με τη δεξιά. «Αν η ψήφος διαμαρτυρίας σημαίνει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν κερδίσουν αριθμό εδρών ικανό για το σχηματισμό νέου συνασπισμού υπέρ των όρων διάσωσης, πιθανώς με τη βοήθεια μικρότερων κομμάτων, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε δεύτερες αποσταθεροποιητικές εκλογές», καταλήγει το δημοσίευμα των Times.