24 Απριλίου 2012

Η δημοκρατία στό προσκήνιο

                  του Ορέστη Κολοκούρη, υπ. Βουλευτή  Α' ΠΕΙΡΑΙΑ με    τους Οικολόγους - Πράσινους

Μπροστά στις εκλογές, μετά από δύο χρόνια μνημονίου, για πρώτη φορά οι πολίτες θα προσπαθήσουν να εκφράσουν την γνώμη τους στις ριζικές αλλαγές που ζήσαμε.
Τα δύο χρόνια που ζήσαμε πέρα από τις άλλες επιπτώσεις που έφερε η κρίση, οδήγησαν σε σημαντική υποχώρηση της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Ήταν δύο χρόνια στα οποία είδαμε την πολιτεία να καταστέλλει μαζικές κινητοποιήσεις ακόμα και τις πιο ειρηνικές-όπως αυτές των αγανακτισμένων του Συντάγματος-, ή να ψηφίζονται νόμοι που ουσιαστικά καταργούν το διάλογο και τη διαβούλευση- όπως αυτό των fast track επενδύσεων-, είδαμε μια κυβέρνηση και ένα κοινοβούλιο με οποιαδήποτε σύνθεση να αδιαφορεί παγερά για τη γνώμη των πολιτών επιλογές που δεσμεύουν δεκαετίες τη χώρα ή να εκβιάζει υστερόβουλα μέσω ενός κακέκτυπου δημοψηφισματικής διαδικασίας πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας.
 Γι αυτό για τους Οικολόγους Πράσινους είναι πρωταρχικός μας στόχος ο εκδημοκρατισμός του κράτους και της κοινωνίας μας. Οι προτάσεις μας εστιάζουν στην αλλαγή βασικών προβλημάτων του πολιτικού συστήματος όπως είναι το συγκεντρωτικό κράτος, οι μονοκομματικές κυβερνήσεις και η αδυναμία της κοινωνίας να ασκεί έλεγχο στα εκλεγμένα όργανα.
Βασικοί άξονες των προτάσεων μας είναι :
  • Απλή αναλογική, οι λευκές ψήφοι να προσμετρούνται και το ποσοστό που λαμβάνουν να αντιστοιχεί σε κενές θέσεις στα έδρανα του κοινοβουλίου. Μείωση του αριθμού των βουλευτών και των αποδοχών τους. Μείωση στο μισό της επιχορήγησης των κομμάτων και σύνδεσή τους με τις ψήφους που τους αναλογούν.
  • Δημοψηφίσματα λαϊκής πρωτοβουλίας -ακυρωτικά, νομοθετικά ακόμα και ανακλητικά οργάνων της πολιτείας- δεσμευτικά για την πολιτεία.
  • Αποκέντρωση στις περιφέρειες και στους δήμους με παράλληλο εκδημοκρατισμό τους με την απλή αναλογική και τον εμπλουτισμό τους με αμεσο-δημοκρατικούς θεσμούς διαβούλευσης όπως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός. Περιορισμός της κεντρικής εξουσίας σε επιτελικό ρόλο με ευρεία μεταφορά αρμοδιοτήτων πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.
Η άμεση δημοκρατία στους Οικολόγους Πράσινους είναι βασική αρχή , την οποία προσπαθούμε κάθε μέρα να την κάνουμε πράξη σε όποια συλλογικότητα και αν δρούμε. Ενδεικτικό της σπουδαιότητας που της δίνουμε είναι ότι βρίσκεται στο καταστατικό μας από την ίδρυσή μας το 2002 μέχρι και σήμερα και μας χαροποιεί ότι όλο και περισσότεροι αρχίζουν να μιλούν γι’ αυτή.

Η δημοψηφισματική δημοκρατία είναι κι αυτή μια μορφή άμεσης δημοκρατίας. Αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα του είναι η δυνατότητα των πολιτών να εκφράζουν την άποψή τους και να μην εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το κοινοβούλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας. Μειονέκτημα είναι ότι ο πολιτικός διάλογος γίνεται με στερεότυπο τρόπο.
Η άμεση δημοκρατία δεν υλοποιείται μόνο με δημοψηφίσματα αλλά κυρίως με συμμετοχικούς τρόπους διαχείρισης της καθημερινότητάς μας γι αυτό και απαιτείται αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο μιας συμμετοχικής αυτοδιοίκησης.

Είναι γεγονός πως οι πολίτες είναι εξίσου καχύποπτοι -αν όχι περισσότερο - με την αυτοδιοίκηση όσο και με το κράτος. Γεγονός απόλυτα λογικό αν λάβουμε υπόψη ότι η αυτοδιοίκηση είναι ένα κακέκτυπο του κράτους. Με το να δοθεί η δυνατότητα στο πολίτη να συν-αποφασίζει για το σχεδιασμό του πάρκου, της γραμμής του λεωφορείου, του σχολείου, της γειτονιάς δημιουργούνται συνθήκες πραγματικής δημοκρατίας και για πρώτη φορά ο σχεδιασμός (ο σχεδιασμός ως τώρα ξεκινούσε από κάποια γραφεία του πολυτεχνείου και στην συνέχεια περνούσε από ένα παχύ φίλτρο σκοπιμοτήτων και συμφερόντων) συναντιέται δημιουργικά με την ατομική και τη συλλογική υπευθυνότητα.

Αυτά είναι ορισμένα παραδείγματα βελτίωσης της δημοκρατίας στα οποία μπορούμε να πειραματιστούμε. Είναι γεγονός ότι οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να μην εμπιστεύονται την πολιτεία όσο η πολιτεία δεν τους εμπιστεύεται όμως αυτόν τον φαύλο κύκλο πρέπει κάποια στιγμή να τον σπάσουμε. Σε δυο βδομάδες θα διεξαχθεί μια διαδικασία που θα δώσει το δικαίωμα στους πολίτες να επανακαθορίσουν την εκπροσώπησή τους στο κοινοβούλιο. Οι πολίτες θα πρέπει να καταδικάσουν το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης, αλλά να μην επιτρέψουν την ανάδειξη δυνάμεων στην κατεύθυνση του ολοκληρωτισμού.

Ας θυμηθούμε το περσινό σύνθημα για περισσότερη και άμεση δημοκρατία και να διερευνήσουμε τρόπους για να την κάνουμε πραγματικότητα -όχι να την αρνηθούμε.