Να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στο κέντρο της Αθήνας εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, ως μέρος του σχεδίου «κόντρα» στην υποβάθμιση του downtown της πρωτεύουσας.
Παρουσιάζοντας το Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας η υπουργός κυρία Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε πως θα διατεθούν άμεσα 120 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, και επιπλέον 1 δισ. ευρώ ως το 2015.Η υπουργός αποκάλυψε πως ένα από τα θέμα που συζητούνται είναι και η κατ’ εξαίρεση λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα. Εκ των υποστηρικτών της συγκεκριμένης πρότασης εμφανίζεται ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, αν και αντιδρούν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει να είναι ανοικτά τα μικρά καταστήματα και μόνο. Από την άλλη πλευρά, ενδιαφέρον για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έχουν εκδηλώσει μεγάλα πολυκαταστήματα, αλλά και τα «εκπτωτικά χωριά».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και η προγραμματική συμφωνία «Αθήνα Ξανά» μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας, υπό τις ευλογίες της Task Force.
Προβλέπονται παρεμβάσεις σε πέντε άξονες που προσφέρουν στην Αθήνα 100 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης και επιπλέον 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας μέσω ΕΣΠΑ. Όλα τα έργα θα δημοπρατηθούν τους επόμενους 6-9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια έως το 2015.
Το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά» λαμβάνει υπ' όψιν του τις μελέτες και την προεργασία του Δήμου, αλλά και τα συμπεράσματα της Διυπουργικής Επιτροπής για το Κέντρο της Αθήνας και αποτελείται από μια σειρά άμεσων μέτρων και δράσεων, που συνοψίζονται σε 5 άξονες:
1. Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας
2. Η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης
3. Η αναζωογόνηση του αστικού ιστού
4. Η αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης
5. Η διασφάλιση της υλοποίησης και βιωσιμότητας του Προγράμματος
Ξενοδοχεία-«φυτώρια» επιχειρήσεων
Πέραν των δράσεων υπό άμεση χρηματοδότηση, στόχος είναι η Αθήνα να ενισχυθεί με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, ούτως ώστε να ωριμάσει ένα 10ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της πρωτεύουσας απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014-2020), με στόχο το ένα δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε άλλωστε ο κ. Καμίνης «λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά πρέπει να ξέρεις πού θα τα βρεις».
Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της πόλης, ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει, όπως αναφέρθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων και την υπουργό Ανάπτυξης, τη μετατροπή τριών εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων στην περιοχή της Ομόνοιας. σε κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας (επιδότηση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κίνητρα για ανάπτυξη για strart up επιχειρήσεις). .
Για την αναζωογόνηση του αστικού ιστού προβλέπεται η ανάπλαση και δημιουργία πράσινου σε 11 πλατείες του κέντρου της πόλης, η βελτίωση του αστικού τοπίου, η ανάκτηση δημόσιου χώρου, η βελτίωση πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού.
Σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις, ο δήμαρχος υποστήριξε την πρόταση που έχει κάνει για τη λήψη μέτρων, αναφέροντας ότι πρέπει να λειτουργούμε με κανόνες και πολιτικό κόστος δεν ισχύει για αυτά τα θέματα.
Αναφορικά με τους χώρους φιλοξενίας λαθρομεταναστών, ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι οι χώροι φιλοξενίας πρέπει να δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα.
Από την πλευρά της, η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι συμφωνεί με τα μέτρα που προωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μια μέρα περαιτέρω καθυστέρησης, ανεξαρτήτως των εκλογών».
Ο Δήμος θα προχωρήσει και στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής στέγασης κέντρου διαμονής για ηλικιωμένους άστεγους και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης και παιδιά με ειδικές ανάγκες.