17 Μαρτίου 2012

Tίτλοι τέλους για τον Πολυχώρο "Απόλλων" στα Καμίνια

Να εγκαταλείψει το κτιριακό συγκρότημα που στέγαζε μέχρι πρότινος τον Πολυχώρο «Απόλλων» της πρώην Νομαρχίας Πειραιά αποφάσισε οριστικά σύμφωνα με το ρεπορτάζ του pireas2day.gr η Περιφέρεια Αττικής.Μετά από αμφιταλάντευση αρκετών μηνών η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του κλεισίματος του Πολυχώρου αφού το καταβαλλόμενο μίσθωμα παρά τις μειώσεις που επέστη κρίθηκε ασύμφορο δεδομένης της βαθιάς οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την χώρα συνολικά και επηρεάζει ασφαλώς και τα οικονομικά των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Ο Πολυχώρος «Απόλλων», κτίσμα χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα της πόλης του μεγάλου λιμανιού, μπήκε στην ζωή των Πειραιωτών το 2006 και μέσα στα λιγότερο από 5 χρόνια λειτουργίας του κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ζωής του ευρύτερου Πειραιά και όχι μόνο.
Πέραν των σπουδαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων (εικαστικών, μουσικών, λογοτεχνικών κλπ), φιλοξένησε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων, εκπαιδευτικών συναντήσεων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων και πολλών άλλων δραστηριοτήτων.
Ιδρύθηκε από τον πρώην Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και τη διεύθυνση του είχε αναλάβει με επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο συγγραφέας και αρχιτέκτονας Τάκης Μιχαλόπουλος.
Συνολικά περισσότερες από 1000 επιτυχημένες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα σε κάποιον από τους φιλόξενους και καλαίσθητους χώρους του ενώ περισσότεροι από 300.000 εκτιμάται ότι ήταν οι πολίτες που κάποια στιγμή τον επισκέφθηκαν για να λάβουν μέρος ή να παρακολουθήσουν κάποιες από τις εκδηλώσεις του.
Στον Πολυχώρο «Απόλλων» συστεγάζονταν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης με εκθέματα της ομώνυμης περιόδου και η μόνιμη έκθεση του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδας «Ολυμπιακή Τριλογία» στις οποίες γίνονταν εκπαιδευτικές επισκέψεις από σχολεία της Αττικής.

Από τα συνολικά 4.700 τ.μ. του Πολυχώρου τα 1.800 τμ χρησιμοποιούνταν για κοινωνικές - πολιτιστικές - επιστημονικές - εκπαιδευτικές και επιχειρηματικές δράσεις, ενώ τα υπόλοιπα 2.900 τμ. στέγαζαν κυρίως την διεύθυνση Μεταφορών με το αρχείο της. Σε ένα τμήμα του ορόφου λειτουργούσε η διεύθυνση Πολιτισμού και ο Πολιτιστικός Οργανισμός.

Η διακοπή λειτουργίας του Πολυχώρου «Απόλλων» αφήνει ωστόσο και ένα τεράστιο κενό στις υποδομές για τη φιλοξενία και οργάνωση σπουδαίων γεγονότων στον Πειραιά, αφού κανένας δημόσιος φορέας – ίσως πλην του ΣΕΦ - δεν διαθέτει χώρους με παρεμφερείς δυνατότητες. Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά εξακολουθεί να τελεί υπό ανακατασκευή και το Συνεδριακό Κέντρο του ΟΛΠ είναι επίσης εδώ και χρόνια εκτός λειτουργίας.
pireas2day.gr